7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

Balconul sau terasa sunt locuri ideale pentru a te relaxa și a petrece timp în aer liber, dar căldura toridă a soarelui (mai ales în timpul verii) poate face ca utilizarea lor să fie inconfortabilă.

 

SĂ ÎNCEPEM DISCUTÂND AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE UNUI BALCON UMBRIT

 

Protejarea de razele soarelui prin umbrirea balconului (sau a terasei) nu este singurul lucru pe care ni-l dorim. Când ne gândim la spațiul de locuit, în special la cel exterior, vrem să creăm o ambianță plină de lumină, să aducem un pic de intimitate, dar în același timp să găsim un pic de umbră care să ne dea voie sa ne răcorim.

 

Balcoanele sau terasele umbrite pot oferi numeroase  avantaje, printre care:

  • Adaptare mai bună la profilul climatic al zonei - atunci când casa ta se află undeva într-o parte „mai fierbinte” a României (cum ar fi zona de câmpie, Bărăgan), un pic de umbră are cu atât mai mult sens;
  • Protecție crescută anti UV – în masura în care ajungeți pe terasă, oaspeții tăi vor răsufla ușurați decoperind că nu sunt expuși la razele ultraviolete dăunătoare ale soarelui;
  • Mobilierul tău de exterior va rezista mai mult deoarece nu este expus la lumina directă a soarelui zi după zi;
  • Unele plante și ierburi au de fapt un mediu parțial umbrit și asta le ajută să se dezvolte așa cum trebuie;
  • Aerul condiționat nu va trebui să fie pornit la fel de des pentru a scădea temperatura din casă, deoarece fiecare cameră cu vedere la balcon (sau terasă) va fi bine umbrită.

 

Pe lângă aceste avantaje, există, desigur, și câteva  dezavantaje:

  • Cultivarea ierburilor, legumelor și a altor plante care „iubesc” soarele va fi mai dificilă;
  • Atunci cand îți întreții oaspeții pe terasă s-ar putea să fie puțin mai rece decât în cazul balcoanelor însorite;
  • Nu vei avea la fel de multă lumină naturală în casă și aceasta nu va pătrunde până în spații interioare poate un pic mi îndepărtate;
  • Dacă ai piscină și șezlonguri va trebui să găsești o altă zonă în care să te bucuri de soare;
  • E posibil ca șezlongurile de pe terasă să fie destul de evitate în timpul lunilor mai reci.

Descoperă câteva metode de umbrire care pot fi folosite în balconul casei tale.

 

1. Construiește o pergolă modernă

 

O pergolă este un sistem de acoperiș deschis care cuprinde lamele de lemn (sau metal) plasate la distanțe egale între ele sau în formă de zăbrele, pe care pot fi puse adesea plante agățătoare. Este o modalitate eficientă de a oferi umbră fără a bloca lumina și căldura soarelui. Pergola funcționează, de asemenea, ca un element de design care îmbunătățește aspectul general al balconului.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

Iată o variantă modernă de pergolă, în care o structură din oțel cu zăbrele este încorporată pentru a acoperi parțial o secțiune a balconului. Grilajul metalic controlează intensitatea soarelui și creează o zonă umbrită de relaxare.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

Iată un alt exemplu – în acest caz, acoperișul balconului este împărțit într-o grilă dreptunghiulară cu un aranjament alternativ de șipci și segmente de  acoperiș solid. O astfel de amenajare modernă taie razele soarelui într-un unghi și desenează umbre foarte interesante pe podeaua balconului.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

Privește acest balcon. Acoperișul masiv din beton în combinație cu pergola creează două zone separate pe balcon și astfel obții un spațiu exterior confortabil în care ai atât umbra, cât și un pic de soare și în care o să îți placă să-ți petreci timpul liber.

 

2. Poate încerci o copertină

 

Instalează o marchiză pentru umbrire sezonieră, care funcționează și ca accent vizual. Copertinele sunt disponibile într-o varietate de țesături, culori și modele care se pot asorta cu designul mobilierului și decorului de exterior, la fel ca în această imagine. Este recomandabil să optezi pentru copertine care sunt rezistente la razele UV și care pot fi retrase atunci când nu sunt utilizate. Reține că unele copertine pot fi deschise manual, în timp ce altele sunt controlate de un motor electric.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

3. … sau cumpără o umbrelă de exterior

 

Montează o umbrelă de exterior, deoarece este una dintre cele mai accesibile modalități de a crea o zonă de relaxare la umbră, fără a bloca deschiderea balconului. Asigură-te că umbrela este bine fixată, că poate rezista la un vânt de forță medie și că o poți plia atunci când se anunță o furtună.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

4. Instalează panouri acrilice

 

O altă modalitate de a umbri balconul este prin realizarea unei structuri de acoperiș semipermanente din metal și placarea acesteia cu elemente acrilice sau de policarbonat. Este recomandabil să optezi pentru plăci translucide care nu numai că permit trecerea luminii prin ele, dar oferă și o bună protecție împotriva căldurii și a ploii.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

Alternativ, poti lua în considerare un acoperiș din sticlă securizată, deoarece arată îngrijit, filtrează lumina și oferă umbră în același timp. Cu toate acestea, un dezavantaj major al utilizării sticlei ca material de acoperiș este faptul că este dificil de accesat și curățat.

 

Folosește aceste variante de umbrar pentru balconul tău pentru a te proteja de soare și a crea un spațiu confortabil în aer liber.

Inspiră-te din fotografiile acestor balcoane de pe Houzz

 

5. Cumpără-ți jaluzele cu role

 

Deoarece soarele își schimbă unghiul pe tot parcursul zilei, nu este suficientă doar o protecție deasupra capului împotriva soarelui, fiindcă razele acestuia și căldura pot pătrunde și prin părțile laterale ale balconului. În această imagine, jaluzelele cu role creează un spațiu de ședere interior-exterior confortabil oferindu-ți, de asemenea, intimitate față de vecini. Jaluzelele rulou sunt disponibile în materiale precum lemnul, bambusul, PVC sau iută, care sunt rezistente și au o durată de viață mare.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

6. Grile metalice decorative

 

Ce zici de crearea unei incinte exterioare cu grilaje metalice decorative care pot oferi atât umbră, cât și intimitate balconului? În acest exemplu, grilajele decorative de pe pardoseală, tavan și balustradă își pun amprenta asupra balconului și contribuie la securitatea locuinței. Cu toate acestea, un dezavantaj al creării unei împrejmuiri cu grilaje tăiate cu laser este acela că balconul poate da o senzație de claustrofobie.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

7. Adaugă umbră cu plante

Plantele și frunzele suspendate reprezintă o altă modalitate rentabilă de a oferi protecție împotriva soarelui. Aici, în acest exemplu, plantele înalte sporesc intimitatea balconului, oferă umbră naturală și, de asemenea, înfrumusețează spațiul prin atenuarea aspectului construit al casei.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare

 

Ce zici de acoperișurile clasice?

 

Desigur, pe lângă toate aceste modalități moderne de umbrire, avem la dispoziție și metoda clasică - un acoperiș. Dacă gândul la greutatea acelor țigle din lut sau beton și la structura de rezistență masivă (și de obicei scumpă) te face să ai dubii, atunci ne bucurăm să își aducem aminte că acoperișul GERARD este o soluție ideală. Este ușor și rezistent la toate condițiile meteorologice (vânt, grindină, furtună, zăpadă, gheață...), iar datorită stratului de piatră naturală, arată și bine. Îl poți folosi indiferent la ce soluție te gândești și oriunde vrei să îl instalezi – fie că e vorba de un acoperiș sau de un baldachin extins, pe balcon sau terasă.

7 moduri super elegante de a crea umbră în spaţiile exterioare