Acoperişurile de metal şi fulgerele

În calitate de producători de acoperișuri de metal, primim foarte des următoarea întrebare: Sunt fulgerele mai periculoase în cazul unui acoperiș din metal?

Este întrebare pertinentă! Acoperișurile GERARD sunt făcute din oțel acoperit cu piatră, iar oamenii se întreabă, pe bună dreptate, dacă țiglele de metal atrag fulgerele în timpul furtunilor.

Acoperişurile de metal şi fulgerele

 

Știința și experiența ne-au învățat multe despre cum funcționează fulgerele, dar felul în care ele își aleg ținta finală este încă necunoscut, mișcarea lor fiind total imprevizibilă. Ceea ce știm este că această descărcare rapidă de electricitate statică în atmosferă caută de obicei cele mai înalte clădiri sau obiecte pe care să le lovească.

 

Iată răspunsul nostru, pe scurt: dacă fulgerele ar tinde să lovească țiglele de metal, toate companiile producătoare de acoperișuri de metal ar fi obligate să iasă de pe piață din cauza nenumăratelor procese legale cu privire la siguranță.

 

Răspunsul nostru, pe larg: acoperișurile din metal nu sunt mai vulnerabile în fața fulgerelor decât orice alt acoperiș care nu este din metal. Într-adevăr, probabilitatea ca un fulger să lovească o clădire nu este determinată de materialul din care este făcut acoperișul, ci de înălțimea clădirii sau de locul unde este ea amplasată. Țintele cele mai probabile sunt cele mai înalte obiecte aflate în vecinătate, precum copacii, stâlpii de iluminat, antene, garduri, dealuri sau clădiri foarte înalte. Dacă o clădire este cel mai înalt element dintr-o anumită zonă, atunci ținta cea mai probabilă va fi cel mai înalt element al clădirii: hornul, antena sau paratrăsnetul.

 

Fulgerul va căuta cea mai scurtă cale către pământ, care poate fi un paratrăsnet, un perete umed sau marginea unei clădiri. O clădire bine împământenită nu va fi afectată de trăsnet. Totuși, o clădire cu un acoperiș de lemn sau de paie este într-o situație ridicată de risc dacă nu este protejată de un paratrăsnet.

 

Avantajele unui acoperiș de metal în timpul unei furtuni cu fulgere

Poate părea surprinzător, dar un acoperiș de metal poate reprezenta un avantaj și nu un dezavantaj când vine vorba de fulgere.

- Țiglele de metal sunt necombustibile, așadar chiar dacă sunt lovite de trăsnet, ele nu vor arde

- Țiglele de metal sunt conductoare de electricitate, așadar vor scădea riscul să fie lovite de trăsnet și să se deterioreze

 

Având în vedere avantajele de mai sus, țiglele de metal pot fi unele dintre cele mai bune materiale pentru acoperiș, care-ți pot proteja casa de trăsnete și, în consecință, de daune.

 

Experiența noastră privitoare la fulgere

Cu o experiență de producție de peste 60 de ani, la GERARD, am avut suficient de mult timp să observăm orice legătură – dacă există – între frecvența fulgerelor și acoperișurile de metal.

În 1957 a fost creată prima țiglă de metal în Noua Zeelandă, acolo unde avem cea mai îndelungată prezență și tradiție. În Noua Zeelandă, mai mult de 50% dintre case au acoperiș cu țigle de metal, dar un număr important de acoperișuri de metal sunt și în Florida Keys. Ambele zone au parte de furtuni dese și violente, cu descărcări electrice, și totuși nu e nici o dovadă – în nici unul dintre locuri – că trăsnetele lovesc mai frecvent acoperișurile de metal decât alte tipuri de acoperiș.

Statisticile, experiența și știința arată că nu există nici o legătură între acoperișurile de metal și frecvența sau probabilitatea crescute de trăsnet.