Când e recomandat să înlocuieşti un grătar - descoperă semnele care îţi indică că e momentul să investeşti într-un grătar nou
Cu excepția cazului în care grătarul tău e de-a dreptul distrus, e posibil ca problema înlocuirii grătarului să apară în momentul în care acesta nu mai gătește cum trebuie. Dacă prepararea cărnii, a peștelui sau a legumelor devine o bătaie de cap, atunci știi că grătarul este o problemă.
Fie că este pe gaz sau cu cărbuni, un grătar bun va simplifica pregătirea mesei în aer liber pentru familie și pentru invitații tăi și va da mâncării aromele pe care le iubești. În caz contrar, prepararea mâncării pe grătar poate deveni o adevărată corvoadă. Oare acesta este semnalul că e momentul să îl lași deoparte și să investești într-unul nou?
În continuare, vom analiza care este cel mai bun moment pentru a înlocui un grătar și dacă o curățare sau o reparare a acestuia ar fi un mod la fel de eficient în care poți ajunge să pregătești mâncăruri delicioase, ca până acum, beneficiind de sfaturile specialiștilor cu privire la semnele la care trebuie să fii atent.
Când să înlocuiești un grătar?
Anticiparea înlocuirii unui grătar nu e chiar atât de ușoară precum ai crede. Este posibil ca o simplă reparație să fie suficientă pentru ca un grătar bun pe gaz sau o versiune cu cărbuni să funcționeze din nou așa cum ar trebui.
Pe de altă parte, unele probleme ar putea semnala că trebuie să înlocuiești imediat grătarul. Dacă acesta este extrem de ruginit și s-a găurit pe alocuri, nu îl mai folosi. Dacă rugina e la suprafață, e posibil să îl poți trata prin șlefuire sau prin folosirea unui produs de îndepărtare a ruginii.
Unul din cele mai mari pericole ascunse este o bază deformată. Dacă baza grătarului tău este realizată din materiale ieftine, este posibil să se fi deformat din cauza schimbării temperaturilor de la un anotimp la altul. O bază deformată trebuie înlocuită imediat pentru că nu este de dorit să ai un grătar fierbinte care se dezintegrează în timp ce gătești.
În continuare, vom analiza toate semnele pe care le-ai putea observa pe măsură ce grătarul tău se învechește și care sunt opțiunile pe care le ai.
Când trebuie să înlocuiești un grătar pe gaz?
Există o serie întreagă de semne care ar putea indica faptul că e timpul să înlocuiești un grătar pe gaz. Acordă atenție următoarelor aspecte:
Conector: Cea mai mare problemă la grătarele pe gaz este conectorul. Dacă întâmpini probleme la conectare, asigură-te că folosești tipul de conector corespunzător grătarului tău. Etanșează din nou furtunul la ambele capete pentru a te asigura că nu sunt scurgeri de gaz. Poți cumpăra un conector nou, dar dacă tot nu poți conecta gazul, atunci e nevoie să cumperi un grătar nou.
Grătarul nu se aprinde: Problemele cu aprinderea pot fi rezolvate adesea cu un dispozitiv nou de aprindere sau o baterie nouă. Dacă problema survine de la circuitul electric, acesta poate fi înlocuit, însă trebuie să te asiguri că acest lucru nu anulează garanția. Grătarele pe gaz care funcționează cu conectori și aprindere, dar care nu se aprind, trebuie înlocuite sau trimise înapoi la producător pentru a fi reparate, deoarece ar putea exista o problemă legată de alimentarea cu gaz a arzătoarelor.
Acumulări de grăsime sau resturi: Este esențial să știi cum să cureți grătarul, atât pentru siguranță, cât și din motive de igienă alimentară. Dar dacă lași să se acumuleze grăsime și resturi, îi poți scurta durata de viață, iar dacă ai neglijat grătarul și problema s-a agravat, este timpul să îl înlocuiești.
Deteriorare: Grătarele pe gaz de calitate sunt robuste, însă, cu toate acestea, se pot deteriora la exterior și, dacă așa stau lucrurile, investește într-unul nou.
Flăcări galbene sau flăcări inegale: Curățarea tuburilor sau a orificiilor arzătorului poate fi o soluție în acest caz, însă dacă situația nu se îmbunătățește, arzătoarele pot fi înlocuite sau poți opta pentru un grătar nou.
Furtunuri sau conectoare crăpate: Nu există nicio îndoială că un furtun crăpat trebuie înlocuit, dar ar fi bine să profiți de ocazie și mai bine să înlocuiești grătarul.
Grătare crăpate sau care se cojesc: Oțelul inoxidabil poate fi recondiționat prin curățare; înlocuiește versiunile din fontă și cu înveliș protector sau optează pentru un grătar nou (grătarele noi pot fi costisitoare, așa că îți recomandăm să verifici prețurile înainte de a lua o decizie).
Crăparea vetrei: Atunci când problema este crăparea vetrei, ai o singură opțiune: e timpul să înlocuiești grătarul. Același lucru este valabil și când acesta ajunge să fie foarte ruginit.
Când trebuie să înlocuiești un grătar cu cărbuni?
Te întrebi când să înlocuiești un grătar care funcționează pe cărbuni? Iată aspectele pe care ar trebui să le verifici:
Crăparea vetrei: La fel ca la grătarul pe gaz, crăparea vetrei este o problemă. Verifică piesele de schimb ale producătorului pentru a rezolva problema sau înlocuiește grătarul.
Guri de aerisire blocate: Asigură-te că deblochezi gurile de aerisire dacă acestea se astupă. Nu reușești? Atunci cumpără un grătar nou.
Coroziune pe exterior: Acordă o atenție sporită stării în care se află grătarul, mai ales dacă grătarul tău cu cărbuni este foarte ruginit, în special în zona picioarelor. Un grătar instabil este periculos și trebuie să găsești un model nou.
Acumularea de grăsime: Dacă ai neglijat curățarea grătarului, grăsimea acumulată poate constitui un pericol de incendiu. Încearcă să îl cureți temeinic. Dacă acest lucru nu dă roade, e momentul pentru un grătar nou (și adoptarea unei rutine potrivite de curățare).
Merită să înlocuiești un grătar pentru a te bucura de funcții noi?
E posibil să nu întâmpini niciuna din problemele detaliate mai sus, însă poți fi tentat să cumperi un grătar nou pentru a beneficia de cele mai noi funcții. Așadar, sunt modelele mai noi un motiv pentru înlocuirea unui grătar?
Dacă vrei să beneficiezi de funcții noi, merită cu siguranță. Așa cum se întâmplă în cazul tuturor aparatelor de uz casnic mai noi, există grătare inteligente care preiau o parte din munca ta. Nu e o iluzie - există grătare care pot fi controlate de pe telefon și care măsoară temperatura cu precizie. Nu mai trebuie să mergi pe ghicite atunci când gătești.
E posibil să nu întâmpini niciuna din problemele detaliate mai sus, însă ești tentat să cumperi un grătar nou pentru a beneficia de cele mai noi funcții. Așadar, sunt modelele mai noi un motiv pentru înlocuirea unui grătar?
Cât timp ar trebui să reziste un grătar?
Dacă ai grijă de grătarul tău, îl ții acoperit și îl depozitezi în fiecare iarnă, ar trebui să reziste până la zece ani. Grătarele pot avea garanție de 15 ani și, în unele cazuri, garanție pe viață. Cât timp folosești grătarul în condiții optime și nu îl lași pradă fenomenelor naturii, te poți baza pe el pentru mulți ani.
Durata de viață a grătarelor pe gaz și a celor cu cărbuni este aproximativ aceeași, dacă le tratezi corespunzător. În orice caz, grătarele ieftine cu cărbuni au tendința de a nu fi la fel de durabile, pentru că sunt realizate din oțel subțire, care ruginește ușor. Calitatea de construcție a unui grătar pe gaz ieftin poate fi puțin mai bună decât cea a unui grătar cu cărbuni ieftin, întrucât cel pe gaz dispune de arzătoare, care trebuie menținute uscate și trebuie luate măsurile necesare pentru a preveni ruginirea acestora. În orice caz, totul depinde de cât de mult ești disponibil să investești.
Este în regulă să gătești pe un grilaj ruginit?
Acest lucru este extrem de nerecomandat. Mulți specialiștii spun că rugina nu este un material sigur pentru alimente, așa că nu trebuie ingerată.
Totuși, dacă grilajele au ruginit nu înseamnă cu nu mai sunt utilizabile, ci trebuie să îndepărtezi rugina depusă înainte de a așeza alimentele pe ele. Dacă știi toți pașii pentru curățarea lor adecvată, vei avea siguranța că acestea sunt în continuare în condiții de igienă maximă și că sunt gata de utilizare.
Toate acestea sunt semne pe care trebuie să le iei în calcul, însă e bine să îți dorești ceva nou. În cazul în care grătarul tău este puțin învechit sau nu dispune de cele mai recente accesorii, acesta este un motiv suficient de bun pentru a face o schimbare.
Sursa articolului:
www.homesandgardens.com