Cele mai bune materiale pentru renovarea acoperişului în 2023

Țigle ceramice, bituminoase, din beton, din metal... Care este cel mai bun material pentru acoperișul casei mele?

Cele mai bune materiale pentru renovarea acoperişului în 2023

Acoperișurile verzi, acoperite cu vegetație, sunt foarte apreciate, mai ales de hobbiți. Dar poate vegetația fi folosită ca material pentru renovarea acoperișului în 2023? Răspunsul e incert.

 

Renovarea acoperișului este o investiție importantă pentru majoritatea proprietarilor de case. Prin urmare, poate fi tentant să iei o hotărâre analizând prețul țiglelor pe metru pătrat. Însă bugetul pentru renovarea unui acoperiș nu înseamnă doar atât, iar costul total depinde de numeroși alți factori care alcătuiesc cheltuielile cu acoperișul. Această decizie ar trebui să ofere o soluție pe termen lung, astfel încât să te poți bucura de o casă sigură și frumoasă tot restul vieții. Nu te grăbi când faci această achiziție, ca să nu regreți mai târziu! Vrem să te ajutăm să analizezi detaliile diferitelor materiale de acoperire a casei.

 

Avantajele și dezavantajele celor mai bune materiale pentru acoperiș

Fiecare soluție pentru acoperișuri are avantaje și dezavantaje, iar dacă le indentifici în prealabil poți lua cea mai bună hotărâre. Am făcut noi munca de documentare și am alcătuit o listă cu avantajele și dezavantajele celor mai frecvent întâlnite materiale pentru acoperiș, pentru ca tu să îl poți alege pe cel mai bun pentru proiectul tău de renovare.

 

Hai să comparăm cele 5 materiale pentru acoperiș întâlnite cel mai frecvent!

Vei identifica ușor cea mai bună opțiune pentru renovarea acoperișului tău, pentru că nu doar am alcătuit o listă cu diferite produse, ci le-am și comparat. Fiecare material pentru acoperiș are propriile avantaje și dezavantaje, iar noi ți le vom dezvălui în cele ce urmează! Hai să dăm startul marii comparații a materialelor pentru acoperiș din 2023!

 

1.) ACOPERIȘUL CU ȚIGLĂ CERAMICĂ

Țiglele ceramice constituie soluția folosită cel mai frecvent în mod tradițional în Europa. Mulți le consideră cele mai rezistente și mai frumoase acoperișuri.

Avantaje: Când țiglele de pe acoperiș sunt noi, ele conferă un aspect exterior extrem de plăcut. Puteți alege dintr-o gamă largă de forme și profiluri de țigle pentru acoperiș. În cazul clădirilor cu valoare istorică sau protejate ca monumente istorice, autoritățile preferă țiglele ceramice. În plus, ele reduc destul de mult și zgomotul produs de ploaie.

Dezavantaje: Țiglele ceramice pentru acoperiș sunt grele și pot chiar să absoarbă o cantitate remarcabilă de apă; prin urmare, acestea necesită o substructură masivă, solidă pentru acoperiș, folosind cantități mari de resurse naturale și mărind costul refacerii acoperișului. În condițiile de climă extremă din zilele noastre, furtunile puternice cu grindină pot deteriora semnificativ acoperișurile ceramice, generând costuri mari cu renovarea pentru proprietarii de case, așa cum s-a întâmplat în timpul furtunii cu grindină care a avut loc în Slovenia cu câțiva ani în urmă.

Furtunile de vară și vânturile puternice pot smulge țiglele ceramice, generând cheltuieli cu lucrările de întreținere și reparațiile. Pentru vremurile în care trăim, când protecția mediului are un rol extrem de important, acestea nu constituie cea mai bună opțiune ecologică în materie de acoperiș, deoarece pot fi reciclate într-o măsură limitată.

În plus, producția lor necesită multă energie, motiv pentru care nu sunt „eficiente din punct de vedere energetic”; prin urmare, țiglele ceramice nu constituie cel mai sustenabil material de acoperire pentru generațiile viitoare. Sfera lor de utilizare este limitată, în funcție de înclinația acoperișului.

În zonele în care căderile de zăpadă sunt frecvente, necesitatea de a monta parazăpezi poate să reducă din frumusețea acoperișurilor ceramice. De asemenea, ele nu sunt cea mai potrivită soluție de învelitori pentru formele complexe de acoperișuri.

Cele mai bune materiale pentru renovarea acoperişului în 2023

 

2.) ACOPERIȘUL DIN BETON

Țiglele din beton sunt mai accesibile decât omoloagele lor ceramice, iar acestea se mândresc cu o superputere similară în materie de durabilitate Nu este de neglijat nici faptul că au un aspect chiar extraordinar.

Avantaje: Culorile și profilele țiglelor din beton sunt disponibile într-o mulțime de variante. Acoperișurile din beton sunt confecționate din materiale relativ durabile, iar prețul țiglelor din beton este deseori mai mic decât cel oferit de o parte a concurenței, zgomotul produs de ploaie fiind și el bine gestionat.

Dezavantaje: Greutatea lor este unul dintre principalele inconveniente. Nu puteți scăpa folosind o structură ușoară și ieftină pentru acoperiș atunci când refaceți acoperișul cu țigle din beton, așa că puteți preconiza costuri ridicate în această privință! Acestea se pot sparge în timpul transportului, la realizarea lucrărilor de refacere a acoperișului sau la căderea unor bucăți mari de grindină. Este posibil să trebuiască să luați în calcul anumite lucrări de întreținere după furtunile de vară și, în plus, nu este nici cel mai bun material reciclabil pentru învelitori.

Dacă panta acoperișului tău este diferită de pantele obișnuite, acoperișurile din beton pot să nu fie adecvate pentru renovarea acoperișului. Acestea nu sunt cea mai bună opțiune pentru zonele reci, cu zăpadă, având tendința de a se crăpa din cauza înghețului și necesitând accesorii suplimentare pentru a opri alunecările de zăpadă. Formele complexe ale acoperișurilor impun și ele o soluție mai flexibilă de acoperire.

 

3.) ACOPERIȘUL METALIC ACOPERIT CU PIATRĂ

Acest tip este probabil cele mai puțin cunoscut dintre primele 5, însă dispune de beneficii remarcabile, care pot fi rareori întâlnite la o singură țiglă pentru acoperiș.

Cele mai bune materiale pentru renovarea acoperişului în 2023

GERARD, o marcă de acoperiș metalic acoperit cu piatră, este mai scump, dar este o soluție de acoperire pe viață.

 

Avantaje: Aceasta este probabil cea mai bună țiglă pentru renovarea acoperișului, fiind ușoară, dar, în același timp, durabilă. Deoarece aceste țigle metalice rezistente la coroziune pot cântări doar cât 1/7 din țiglele grele ceramice și din beton, acestea pot reduce costul refacerii acoperișului, necesitând o substructură mai ușoară pentru acoperiș. Faptul că aceasta este una dintre cele mai trainice soluții de învelitori se datorează structurii solide din oțel, care asigură cea mai bună protecție pentru acoperiș împotriva grindinei, precum și tehnicii de instalare ce asigură rezistența la furtuni. Acoperișul rezistent la furtuni este rezultatul instalării orizontale unice și al metodei de fixare în 8 puncte.

Poate că este greu de crezut, dar acoperișurile metalice pot avea un aspect neașteptat de estetic, atunci când sunt acoperite cu fragmente de piatră naturală de o frumusețe incredibilă, așa cum este cazul acoperișurilor GERARD.

Nu în ultimul rând, este 100% reciclabil, iar punctajul ridicat pe care îl obține în materie de sustenabilitate fac ca aceasta să fie una dintre cele mai ecologice soluții pentru acoperișuri.

Vom mai menționa un singur avantaj: flexibilitatea sa îl face să fie potrivit pentru aproape toate formele și pantele acoperișurilor.

Dezavantaje: În ceea ce privește acoperișurile metalice, unele preocupări se referă la coroziune și la zgomotul produs de ploaie. În cazul acoperișurilor GERARD acoperite cu piatră, zgomotul produs de ploaie este redus datorită stratului de piatră, precum și datorită tehnicii de instalare prin suprapunere. Cele mai trainice țigle metalice pentru acoperișuri sunt protejate împotriva coroziunii cu un aliaj special și cu straturi de protecție folosite în miezul de oțel al țiglei. Pot fi costisitoare, însă, dacă faci calculul pe termen lung, este o investiție inteligentă. Nu va fi nevoie să plătești acoperișul de două ori în timpul vieții, acest lucru fiind asigurat și prin  cea mai lungă garanție oferită pe piață.

 

4.) ȚIGLELE BITUMINOASE

Acestea sunt cel mai bine vândute pentru acoperișurile din sectorul rezidențial din Statele Unite, în timp ce, în Europa, anumite mărci de calitate scăzută le-au afectat puternic reputația.

Avantaje: Avantajele acoperișurilor cu țigle bituminoase sunt, în primul rând, greutatea și prețul. Bitumul are un preț accesibil, iar greutatea sa redusă face ca acesta să fie unul dintre cele mai bune materiale disponibile pe piață pentru renovarea acoperișului, mai ales ca soluție rapidă. Un alt motiv constă în faptul că sunt și ușor de instalat. Le poți achiziționa în numeroase culori și tipuri, astfel că este ușor să găsești modelul potrivit pentru casa ta. De asemenea, face posibilă realizarea unor forme pretențioase și complicate.

Dezavantaje: Țiglele bituminoase de calitate scăzută nu sunt cele mai trainice materiale pentru învelitori, însă există mărci de încredere care au o performanță remarcabilă. Cu toate acestea, mărcile mai ieftine care produc acest material pentru acoperișuri tind să fie deteriorate de vânt și de grindină, chiar și de razele UV, ceea ce înseamnă că ele reprezintă o soluție ce necesită costuri mari de întreținere. În plus, nici aspectul ieftin al țiglelor bituminoase nu este pe placul tuturor.

Cele mai bune materiale pentru renovarea acoperişului în 2023

Țiglele bituminoase oferite la un preț mic pot fi capcane ascunse pentru cei care renovează acoperișuri, însă mărci de top, așa cum este acest produs IKO, prezentat în imagine, pot constitui o soluție excelentă pentru renovarea acoperișului.

 

5.) ACOPERIȘUL DE OȚEL DIN PLĂCI DE MARI DIMENSIUNI

Acoperișurile metalice pot fi costisitoare, dar, pentru prețul plătit, puteți obține o greutate redusă și trăinicie.

Avantaje: Cele mai bune soluții pentru renovarea acoperișului se obțin deseori în cel mai eficient mod cu un acoperiș metalic ușor, reducând astfel costurile cu substructura acoperișului. Acesta poate să dureze mai mult decât alte materiale de acoperire și nu ar trebui să se corodeze, datorită stratului de protecție împotriva ruginii. Asemenea tuturor produselor din oțel, acoperișul din plăci de oțel de mari dimensiuni este o opțiune de învelitoare ecologică. O soluție bună în cazul unei pante foarte scăzute a acoperișului.

Dezavantaje:  Zgomotul produs în timpul ploii reprezintă o problemă în cazul țiglelor metalice care nu sunt acoperite cu fragmente de piatră. Aspectul acoperișurilor din oțel vopsit poate fi un inconvenient pentru anumite persoane, care preferă un aspect mai tradițional.

În final, acum că am ajuns la sfârșitul listei, hai să vedem care este răspunsul la greaua întrebare!

 

CE MATERIAL DE ACOPERIRE SĂ CUMPĂR PENTRU RENOVAREA ACOPERIȘULUI?

Stați puțin, decizia îți aparține. Nu spunem asta doar din politețe, tu știi cel mai binecum arată casa ta, dar și nevoile și bugetul de care dispui. Atunci când alegi cele mai apreciate materiale pentru înlocuirea acoperișului, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

-  starea în care se află casa ta,
-  starea acoperișului actual,
-  bugetul de care dispui,
-  gusturile personale,
-  cele mai importante avantaje ale unui acoperiș nou, potrivite în situația ta.

Pentru a evalua corect acoperișul tău, îți recomandăm să apelezi la un expert în acoperișuri. Și, de ce nu, dacă ești interesat te putem ajuta noi să găsești montator profesionist chiar acum, pentru probabil cel mai bun material pentru renovarea acoperișului - după părerea noastră - acoperișul metalic ușor și durabil, acoperit cu piatră.

De asemenea, vei afla mai multe despre costul renovării acoperișului dacă soliciți o ofertă de preț de la un montator profesionit GERARD.

 

Jože Trpin,
Coordonator tehnic
Sisteme de acoperiș GERARD