Cum pot afecta şemineele pe gaz calitatea aerului din casa ta?

Cum să eviți fumul vizibil, dar și degajările invizibile de gaze nocive rezultate prin ardere? În urma controversei legate de sobele pe gaz, mulți proprietari de locuințe încep să se uite un pic mai atent la ce se întâmplă în casele lor pentru a identifica și alți factori responsabili pentru poluarea aerului interior. Este o căutare al cărui prim suspect ar putea fi chiar șemineul tău, deoarece orice sistem care presupune folosirea gazului și a focului deschis poate genera un motiv aparent legitim de îngrijorare. Realitatea e că dacă totuși șemineul tău nu este defect și este folosit în mod responsabil, nu ai niciun motiv să te temi – puteți să vă adunați în jurul acestuia în siguranță.

Cu toate acestea, conform unui raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, peste 50.000 de persoane ajung la spital în fiecare an pentru îngrijiri de urgență din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon (CO). Indiferent dacă șemineul tău este pe gaz, electric, cu lemne tradiționale sau pe peleți, emisiile de monoxid de carbon sunt posibile.

Cum pot afecta şemineele pe gaz calitatea aerului din casa ta?

 

Lăsând deoparte sobele cu gaz, există mai multe tipuri de șeminee care funcționează similar în ceea ce privește combustia. Dacă locuința ta nu este ventilată corespunzător, dacă folosești un combustibil slab sau lemn cu ardere slabă, aceasta poate duce la emisii de monoxid de carbon. Dacă ai un șemineu cu gaz, ar trebui să existe un ecran de protecție care să acopere șemineul sau o gură de aerisire spre exteriorul casei pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon.

În timp ce șemineele cu gaz arată realist și încălzesc rapid orice spațiu cu flăcări reale, ca orice lucru care implică foc și gaz, pot prezenta potențiale probleme de siguranță.

 

Cum pot să știu dacă șemineul meu este sigur?

Înainte de a utiliza un șemineu pe gaz, este important să citești toate informațiile tehnice, inclusiv cele scrise cu litere mici în manualul de utilizare, și să te familiarizezi cu aparatul. Dacă ești un fan al bricolajului, trebuie să știi că instalarea unui șemineu nu este un lucru de care te poți ocupa de unul singur, deoarece modul corect de funcționare a unui șemineu depinde de tipul acestuia. Unele șeminee cu gaz funcționează doar cu gaz natural, în timp ce altele pot folosi atât gaz natural, cât și propan. Trebuie să fii atent să nu folosești niciodată alt combustibil decât cel indicat pe plăcuța de identificare a șemineului pe gaz pe care l-ai achiziționat.

Cum pot afecta şemineele pe gaz calitatea aerului din casa ta?

 

Orice miros ciudat, orice sunet sau fum neobișnuit care iese din coșul de fum este un semn clar că trebuie apelat la un expert. Praful, murdăria, cenușa și funinginea se pot acumula în timp din cauza utilizării constante. Dar dacă aparatul este nou, acesta va avea nevoie de un timp de degazare sau de întărire. Urmează sugestiile producătorului cu privire la procedura recomandată și ventilează zona în acest interval de timp. Deschiderea ferestrelor și funcționarea ventilatoarelor de tavan și de fereastră, precum și a purificatoarelor de aer portabile, vor contribui la eforturile de ventilație.

 

Cum pot îmbunătăți calitatea aerului din casa mea?

Faptul că monoxidul de carbon nu poate fi văzut sau mirosit este ceea ce îl face atât de periculos. Dacă locuința ta are deja instalate detectoare de fum și detectoare de monoxid de carbon, verifică dacă bateriile sunt viabile și dacă detectoarele funcționează bine. 

Locuința ta ar trebui să aibă câte un detector de monoxid de carbon la fiecare etaj al casei, inclusiv la subsol și în garaj, iar acestea ar trebui instalate în apropierea ușii fie la interior, fie la exteriorul acesteia, în cazul tuturor dormitoarelor.  În mod specific pentru șeminee, se recomandă amplasarea unor alarme suplimentare de CO2 la o distanță de 1m până la 5m de acestea precum și amplasarea la îndemână a unor extinctoare.

Cum pot afecta şemineele pe gaz calitatea aerului din casa ta?

 

Potrivit opiniilor experților, acesta este cel mai bun set de măsuri pe care le poți lua pentru a-ți “detoxifia” casa:

  • Dacă nu poți elimina sau înlocui aparatele cu gaz, este important să ai dispozitive de monitorizare și purificare a aerului. Aceste dispozitive te vor alerta cu privire la prezența contaminanților în aer și vor declanșa eforturile de purificare pentru a scăpa aerul de toxinele din spațiul respectiv.
  • Deși nu poate părea că e întotdeauna cazul, este vital să folosești un ventilator de evacuare sau o hotă de bucătărie care este ventilată direct în exteriorul casei ori de câte ori gătești.
  • Asigură-te că ai un sistem de ventilație adecvat. Sistemele HRV sau ERV pot îmbunătăți calitatea aerului la interior și pot elimina excesul de contaminanți, ceea ce este important atunci când avem de-a face cu aparate și instalații de ardere.
  • Un sistem de ventilație activ sau inteligent care e conectat la dispozitivele de monitorizare a volumelor de monoxid de carbon și care va ventila automat, dacă nivelurile acceptabile de COV sunt depășite, te va ajuta să evitați inhalarea aerului contaminat.
  • Instalează monitoare de monoxid de carbon la mai puțin de 3 metri de orice aparat cu gaz. Te muți într-o locuință cu un istoric de probleme de întreținere? Adesea, constatăm că noii proprietari ai unei locuințe vechi achiziționează proprietatea fără a verifica dacă șemineul instalat anterior este conform standardelor.
  • Nu lăsa casa să te tragă de mânecă pentru a-ți aminti ca trebuie să te ocupi de întreținerea ei (repetăm, e vital să schimbi măcar bateriile detectorului de monoxid de carbon și să verifici buna lui funcționare), programează o inspecție cu profesioniști. Un inspector ar trebui să-ți examineze șemineul în fiecare an, iar dacă ai un coș de fum, acesta ar trebui monitorizat periodic, la rândul lui, de o companie specializată.
Cum pot afecta şemineele pe gaz calitatea aerului din casa ta?

 

Pare o corvoadă, dar este important ca locuința ta să fie verificată de la cap la coadă de către experți autorizați, conform legislației în vigoare. De la fisurarea țevilor la un coș de fum blocat, mentenanța și inspecțiile periodice reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți proteja casa și vor da întotdeauna roade.

 

Sursa:
www.housebeautiful.com