Cum să cureţi o piscină? Iată câţiva paşi uşor de urmat recomandaţi de profesionişti

Lasă lunile geroase în urmă și descoperă moduri eficiente de a-ți pregăti piscina pentru lunile călduroase de vară. Urmează cele mai ușoare metode oferite de experți, fie că cureți o piscină prefabricată sau una îngropată.

Cum să cureţi o piscină? Iată câţiva paşi uşor de urmat recomandaţi de profesionişti

 

Dacă vrei să afli cum să cureți o piscină ca la carte, ești în locul potrivit! Fie că ți-ai instalat o piscină prefabricată în curte și vrei să o menții într-o stare bună sau că urmează să cureți o piscină după trecerea lunilor de iarnă, sfaturile din partea experților sunt mereu binevenite, întrucât dețin cunoștințele și tehnicile necesare pentru a te asigura că piscina ta rămâne un loc plăcut și sigur pentru utilizare.

Chiar dacă doar faci research pentru diferite tipuri de piscine pentru curtea ta, este foarte important să fii la curent despre ceea ce înseamnă menținerea ei într-o stare curată.

 

CUM SĂ CUREȚI O PISCINĂ? UN GHID PAS CU PAS

În cele din urmă, dacă ți-ai planificat un buget pentru o piscină prefabricată, știi că investiția nu este deloc una mică, întrucât piscinele nu sunt chiar niște dotări ușor de întreținut, așa că trebuie să fii pregătit să o cureți în mod regulat pentru a te bucura de ea în zilele însorite de vară.                                                            

Pentru a curăța în profunzime piscine prefabricate sau îngropate, îți recomandăm să ai mereu la îndemână:

- O plasă pentru piscină
- Benzi de testare
- O perie pentru piscină
- Aspiratoare pentru piscină (nu sunt mereu esențiale)
- Soluție de curățat filtrele

 

Cum să cureţi o piscină? Iată câţiva paşi uşor de urmat recomandaţi de profesionişti

 

1.) CURĂȚĂ REZIDUURILE

E un prim pas simplu, esențial pentru succesul pașilor care urmează. Profesioniștii recomandă să începi procesul prin a curăța piscina cu o plasă pentru a îndepărta reziduurile plutitoare. O piscină plină de reziduuri duce la înfundarea filtrului, așadar, încearcă să reiei acest pas în mod regulat.

 

2.) „ȘOCHEAZĂ” PISCINA

Experții explică că „șocarea” unei piscine implică adăugarea unei cantități suficiente de clor pentru a crește nivelul de clor până la 8-15 ppm (părți la milion). Acest lucru va ucide algele și alte materii organice. Fă acest lucru noaptea, pentru că majoritatea produselor de șoc nu conțin stabilizatori și vor arde atunci când sunt expuse la soare. Lasă produsul să acționeze în piscină peste noapte. Benzile de testare pentru piscină pot fi cumpărate online.

 

3.) FOLOSEȘTE O PERIE

E un pas foarte important în curățarea piscinei, care te va ajuta să îndepărtezi depunerile și algele de pe pereții piscinei tale. Curăță cu peria pereții și partea de jos a piscinei! Folosește o perie pentru piscină pentru a curăță temeinic toți pereții și partea inferioară. Astfel, elimini algele și depunerile nedorite. Peria se poate cumpăra online, este echipată cu peri rigizi și are o formă lată pentru a putea acoperi o suprafață mai mare cu ușurință.

Cum să cureţi o piscină? Iată câţiva paşi uşor de urmat recomandaţi de profesionişti

 

4.) ASPIRĂ PISCINA

Folosește un aspirator pentru piscină, setează filtrul sau supapa pe modul „deșeuri” și începe să aspiri! Acest lucru va asigura că toată murdăria și reziduurile de pe fundul piscinei nu se întorc în filtru.

Precum toate instrumentele pentru curățarea piscinei, și aspiratoarele pentru piscină pot fi cumpărate online și pot varia la preț și la aspect. Un aspirator pentru piscină simplu va costa în jur de 200 de euro, în timp ce un aspirator robot smart, fără fir, complet independent, poate costa până la 1000 de euro. Modelul pe care îl alegi va depinde complet de bugetul tău și de nivelul de implicare în procesul de curățenie al piscinei tale. Avantajele unui aspirator robot pentru piscină sunt că îl poți lăsa să își facă treaba peste noapte ca tu să ai o piscină curată în fiecare dimineață.

 

5.) CURĂȚĂ FILTRUL PISCINEI

Unul dintre cei mai importanți pași este să înveți cum să cureți un filtru de piscină. Mai întâi, pornește filtrul și lasă-l să acționeze timp de 2-5 zile, până când apa e curată. E posibil să fie nevoie să cureți filtrul de mai multe ori în timpul acestui pas. Fii cu ochii pe indicatorul de presiune! Când e cu 0.7 bari mai sus decât de obicei, curăță filtrul! Va trebui să înlături cartușul filtrant și să îl cureți bine cu furtunul de grădină și cu pistolul pentru pulverizat. Folosește o soluție de curățat filtrul pentru a scoate toată mizeria din filtru.

 

6.) TRATEAZĂ APA DIN PISCINĂ

Testează apa și adaugă chimicale dacă este necesar pentru a trata apa. Clorul trebuie să fie între 1 - 5 ppm, ph-ul între 7.2 - 7.6, iar stabilizatorul între 30-50 ppm.

 

7.) FOLOSEȘTE O PRELATĂ PENTRU PISCINĂ

Acoperă piscina cu o prelată atunci când nu o folosești! Acest lucru va ajuta să țină departe mare parte a prafului, frunzelor și polenului care cad în piscină. Fără prelată, va fi dificil să menții partea de jos a piscinei curată.

 

8.) FOLOSEȘTE FILTRUL TIMP DE PESTE OPT ORE PE ZI

Filtrul îndepărtează praful și materia organică din apă. Este esențial pentru menținerea unei ape curate. Dacă curățarea filtrului nu pare să rezolve problema, e posibil să fie momentul pentru achiziționarea unui nou cartuș filtrant pentru piscină. Cartușele filtrante sunt disponibile în diametre diferite, așa că asigură-te că achiziționezi o dimensiune identică cu cea pe care o ai deja.

 

9.)ASIGURĂ-TE CĂ NU EXISTĂ SCURGERI

Pentru a păstra piscina curată, este important să verifici în mod regulat piscina de scurgeri. Profesioniștii care curăță piscine și tehnicienii de detectare a scurgerilor explică că majoritatea piscinelor se murdăresc rapid din cauza scurgerilor, pentru că acestea cauzează intruziunea obiectelor străine, care pot ușor polua apa și pot dăuna consistenței nivelului de ph. Dacă suspectezi că există o scurgere, cel mai bine este să apelezi la profesioniști.

 

CUM ÎMI POT CURĂȚA PISCINA FĂRĂ UN ASPIRATOR?

Deși aspiratorul de piscină este un dispozitiv important pentru curățarea unei piscine, există și alte modalități pe care le poți aplica. Harrison recomandă amestecarea în mod regulat a apei cu filtrul pornit - „prin agitarea sau amestecarea apei, tot praful și reziduurile care s-au strâns pe fundul piscinei vor rămâne în apă și deasupra acesteia. Atunci, filtrul le va putea îndepărta.

Cum să cureţi o piscină? Iată câţiva paşi uşor de urmat recomandaţi de profesionişti

 

Se înțelege de la sine că trebuie să menții un echilibru chimic corect, care va asigura că apa rămâne curată și fără alge pentru mai mult timp.

Echilibrul chimic corect pentru o piscină este:

Clor: 1-5 ppm
pH: - 7.2-7.6
Stabilizator: - 30-50 ppm
Duritate calciu: - 100-300 ppm
Alcalinitate totală: 80-120 ppm

 

CUM SĂ CUREȚI O PISCINĂ NETRATATĂ?

Dacă apa din piscină nu este tratată (are un nivel de pH neechilibrat), cel mai bine e să golești piscina de apă, să o cureți cu aspiratorul și apoi să o umpli la loc. Warren Byington, co-proprietar al Backyard Brothers, companie de întreținere a grădinilor, recomandă reumplerea piscinei cu „apă proaspătă și tratată, lucru care necesită timp”.

Nu ai aspirator? Profesioniștii din domeniu numesc asta metoda „golire și spălare”: „golește piscina, spal-o cu un aparat de spălat cu presiune și umple-o la loc. Tratează noua apă curată la început pentru o întreținere mai ușoară.”

Trebuie să testezi și să retratezi apa din piscină în mod regulat - „altfel, curățarea unei piscine și întâmpinarea constantă a problemelor de tratare creează o situație repetitivă neplăcută, în care sunt necesare măsuri agresive, precum golirea, spălarea și umplerea.”