Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Dacă nu aveți o lopată pentru zăpadă și vă faceți griji că zăpada se adună pe alee și pe trotuar, iată câteva sfaturi utile pentru a le menține totuși curățate.

Când ninge, copiii se bucură și ies cu săniile pe stradă, în timp ce adulții își caută lopețile pentru zăpadă. Ce e de făcut dacă nu aveți o lopată la îndemână?

Indiferent că zăpada a început să cadă pe neașteptate sau că lopata dumneavoastră e ruptă sau rătăcită, există alte modalități eficiente prin care puteți menține  aleile și trotuarele din jurul casei dumneavoastră în siguranță și curățate de zăpadă. Citiți în continuare pentru a afla cum puteți curăța zăpada de pe o alee fără a folosi o lopată.

 

1.) Sare

 

Una dintre cele mai evidente soluții pentru a scăpa de zăpadă fără a folosi o lopată constă în împrăștierea sării pe alei și pe trotuare. Deși aplicarea sării necesită o coordonare în timp mai atentă decât în cazul curățării cu lopata, ea este o alternativă dovedită și accesibilă la curățarea profesională a zăpezii.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Încercați să folosiți sarea pe alei înainte de căderea zăpezii. Sarea gemă acționează pentru a topi zăpada și gheața, reducând punctul de îngheț al apei de la 0 grade Celsius la aproximativ -9 grade Celsius. Pentru o alee cu lungimea de 6 metri, nu aveți nevoie decât de aproximativ 350 de grame de sare pentru deszăpezire.

Rețineți că aplicarea sării pe o alee funcționează numai până la o anumită temperatură, în jur de -15 grade Celsius - la această temperatură, gheața se formează în continuare, în loc să se topească. În această situație, combinați sarea cu nisip, pentru mai multă aderență.

 

2.) Covorașe de topire a zăpezii

 

Gândiți-vă la posibilitatea de a investi în covorașe de topire a zăpezii înainte de prima ninsoare a sezonului. Covorașele se instalează ușor; nu trebuie decât să le așezați de-a lungul aleii și să le conectați la curent la sosirea fulgilor de nea. Covorașele de topire a zăpezii se încălzesc cu ajutorul curentului electric, topind zăpada pe măsură ce aceasta cade.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Pentru siguranță sporită, se recomandă în special opțiunile antiderapante, precum aceste covorașe HeatTrak de topire a zăpezii disponibile pe Amazon, foarte apreciate de cumpărători. Orice marcă ați alege, puteți muta covorașele acolo unde aveți nevoie de ele, spre deosebire de un sistem permanent de încălzire a aleii.

În plus, covorașele de topire a zăpezii pot îmbunătăți puțin aderența pe trotuar și pe alee, prevenind astfel alunecarea și căderea.

 

3.) Soluție obținută acasă pentru topirea zăpezii

 

O idee pe care o puteți folosi pentru a curăța zăpada de pe alee fără lopată sau sare implică utilizarea apei și a câtorva ingrediente de uz casnic pentru a crea propria soluție de topire a zăpezii.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Amestecați 2 litri de apă caldă cu șase picături de detergent de vase și 1/4 de cană de alcool sanitar - alcoolul are o temperatură de îngheț mai scăzută decât apa, motiv pentru care este un ingredient esențial în soluția dumneavoastră de topire a zăpezii.

Turnați sau pulverizați soluția peste zăpadă și gheață pentru a îndepărta acumulările de gheață de pe alee. Ulterior, măturați excesul de apă pentru a nu lăsa gheața să se formeze din nou.

 

4.) Suflantă de frunze

 

Dacă nu aveți nici suflantă de zăpadă, nici lopată, se prea poate să aveți în garaj o alternativă foarte bună. O suflantă de frunze poate fi folosită pentru a curăța zăpada ușoară și pufoasă, cu efort minim.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Curățarea zăpezii cu suflanta de frunze este excelentă pentru zăpada afânată, dar are și ea limitările ei: Dacă zăpada este foarte umedă, devine prea grea pentru ca suflanta de frunze să o îndepărteze în mod eficient.

Dacă așa stau lucrurile, trebuie să schimbați tactica de curățare a zăpezii, alegând una dintre celelalte opțiuni enumerate aici.

 

5.) MăturaTUL

 

Dacă nu ninge suficient de mult în fiecare an încât să justifice cumpărarea unei lopeți de zăpadă, sau dacă aveți de curățat o alee mică, luați mătura și înfruntați zăpada cu forța mâinilor.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Această metodă funcționează cel mai bine în cazul zăpezii ușoare și pufoase; zăpada mai groasă și mai grea va necesita mai mult efort din partea dumneavoastră. Fiți cu ochii pe ninsoare și măturați zăpada înainte să se adune prea multă.

Dacă alegeți această metodă, este posibil să fie nevoie să faceți câteva drumuri afară, pentru a vă menține aleile curățate.

 

6.) Prelate

 

Obișnuiți să puneți deoparte prelatele pe timpul iernii? Dacă da, gândiți-vă să le puneți undeva la îndemână, pentru a le putea folosi la curățarea zăpezii de pe alee, fără a folosi o lopată. Urmăriți prognoza pentru a vedea când urmează să ningă, apoi întindeți prelatele înainte să înceapă să cadă primii fulgi. Zăpada se va aduna pe prelate și nu va mai trebui decât să îndepărtați prelatele acoperite cu zăpadă pentru a avea o alee sau un trotuar curat.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Cereți ajutorul unei alte persoane pentru această soluție, deoarece zăpada de pe prelată poate să devină grea dacă se acumulează prea mult timp.

 

7.) UN Om de zăpadă

 

Ideile creative de curățare a zăpezii pot face munca mai distractivă. Dacă se adună zăpadă pe aleile dumneavoastră, puteți face bulgări mari de zăpadă pe asfalt, pentru a aduna zăpada. Cu cât devin mai mari bulgării, cu atât mai multă zăpadă vor aduna la fiecare rostogolire.

Cum puteţi curăţa zăpadă de pe o alee, fără a folosi o lopată: 7 soluţii care funcţionează

Când primul bulgăre de zăpadă devine prea mare, împingeți-l de pe asfalt pe gazon pentru a obține baza omului de zăpadă, apoi începeți să rostogoliți un alt bulgăre pentru partea de mijloc a omului de zăpadă. Până să curățați toată aleea, sunt șanse să vă puteți lăuda și cu un prieten din zăpadă sau chiar cu mai mulți!

 

Întrebări frecvente despre curățarea zăpezii fără lopată

 

Când curățați zăpada de pe o alee fără a folosi o lopată, singurele limite pe care le aveți sunt imaginația dumneavoastră și uneltele pe care le aveți la îndemână. Sfaturile de mai sus privind cele mai bune modalități prin care puteți curăța zăpada sunt un excelent punct de pornire, dar consultați și următoarele răspunsuri la întrebările frecvente despre curățarea zăpezii de pe alei.

 

Î. Pot folosi apă caldă pentru a topi gheața de pe o alee?

Oricât de tentant ar părea să folosiți apă caldă pentru a topi gheața de pe o alee, nu o faceți. Dacă este suficient de frig ca să se formeze gheață pe alee, apa caldă va genera și mai multă gheață, după ce se răcește și îngheață.

 

Î. Ar trebui să aplic sare pe alee înainte sau după ce ninge?

Aplicați sare pe alee înainte de căderea zăpezii, deoarece sarea previne formarea gheții și nu lasă zăpada să se aștearnă. Puteți folosi sare după ce ninge, însă rezultatele nu vor fi la fel de bune.

 

Î: Ce tip de substanță pentru topirea gheții nu afectează cimentul?

Clorura de calciu este cel mai sigur tip de substanță de topire a gheții pentru ciment. Funcționează până la temperaturi de până la -15 grade Celsius, nu îngheață și nu se dezgheață, contribuind astfel la prevenirea deteriorării datorate presiunii exercitate de gheață asupra cimentului.

 

Î. Cum pot topi cel mai rapid zăpada de pe alee?

Una dintre cele mai rapide metode prin care puteți topi zăpada de pe o alee constă într-un amestec din 2 litri de apă caldă cu șase picături de detergent de vase și ¼ de cană de alcool sanitar. Turnați această soluție direct pe zăpadă, gheața ar trebui să se spargă imediat.

 

Î. Când ar trebui să curăț zăpada de pe alee?

Zăpada trebuie curățată cât mai des pentru a preveni acumularea de zăpadă și gheață. E mai ușor să curățați de câteva ori mai puțin decât o singură dată mai mult. Dacă a nins mult, iar aleea dumneavoastră este foarte mare, poate nu ar fi rău să vă gândiți să apelați la serviciile de curățare a zăpezii.

 

Î. Oțetul topește gheața de pe alee?

Din cauza conținutului său de acid acetic, oțetul scade punctul de îngheț al apei. Deși oțetul topește gheața de pe alee, nu este la fel de eficient ca alte substanțe, cum ar fi sarea gemă.

 

Î. Se poate îndepărta zăpada cu o suflantă de frunze?

Îndepărtarea zăpezii cu ajutorul suflantelor de frunze constituie o opțiune viabilă dacă zăpada este ușoară și pufoasă. Însă dacă zăpada devine prea grea și umedă, suflanta de frunze devine mult mai puțin eficientă.

 

 

 

Sursa articolului:
www.bobvila.com