Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

Povestirile scurte sunt, după cum se știe, dificil de scris. Scriitorii trebuie să cuprindă întreaga esență a unui roman în doar câteva pagini. Curțile mici reprezintă o provocare similară. Atunci când spațiul este limitat, proiectele trebuie să se rezume la cele mai esențiale caracteristici pentru a îndeplini obiectivele unui client.

Ne place să amenajăm curți mici - în multe sensuri, acestea sunt ca un puzzle și, în mod poate contraintuitiv, oferă multe oportunități pentru creativitate. În cele ce urmează, vom analiza câteva strategii generale și câteva sfaturi practice pentru a profita la maximum de curtea dumneavoastră mică.

 

1.) STABILIȚI OBIECTIVELE ȘI PRIORITĂȚILE

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

Primul pas al oricărui proiect de amenajare peisagistică este să vă identificați obiectivele și să stabiliți ordinea priorității elementelor pe care sperați să le includeți în proiect.

Obiectivele dumneavoastră de design trebuie să se refere la funcțiile pe care sperați să le obțineți - ce veți face în curte? - și la aspectul sau senzația pe care ați dori să le materializați. Va fi confortabilă sau deschisă? Exuberantă sau minimalistă? Formală sau casual? Cadă cu hidromasaj sau zonă de relaxare cu mobilier de exterior?

În cazul curților mici, stabilirea priorităților este foarte importantă. Având în vedere spațiul limitat, cel mai bine este să fiți deschis la compromisuri, renunțând la unele elemente mai puțin prioritare pentru a oferi întâietate celor mai importante caracteristici.

 

2.) PROIECTARE PENTRU FLEXIBILITATE ȘI DESCHIDERE

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

Fiecare metru pătrat contează în amenajarea unei curți mici. Sfatul nostru: proiectați curtea din spate pentru utilizări multiple. Alegeți mobilier mobil care poate fi mutat în funcție de necesități și păstrați marginile libere pentru a permite o circulație deschisă și linii de vizibilitate lungi.

Evitați să divizați spațiile utilizabile cu bariere, cum ar fi pereți sau scaune încorporate și eliminați obstacolele, cum ar fi rândurile voluminoase de plante, pentru a păstra marginile libere. Zonele de plantare pentru punctuație sunt utile, dar asigurați-vă că majoritatea marginilor dintre spații sunt larg deschise, nu îngrădite.

Maximizarea deschiderii și reducerea la minimum a dezordinii face ca spațiile să fie adaptabile din punct de vedere funcțional. De asemenea, le face să pară mai mari, ceea ce este un obiectiv implicit dezirabil pentru majoritatea curților mici.

 

3.) MANIPULAȚI SPAȚIUL

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

Curțile mici sunt adesea dreptunghiuri înguste, nu prea diferite de holuri, și pot fi considerate mai degrabă spații prin care să te miști decât locuri în care să zăbovești.

Chiar dacă vă plac liniile drepte și spațiile de tip „cutie” (acestea sunt o marcă a designului modern), este plăcut să folosiți designul pentru a face curțile mici să pară mai puțin definite de forma lor dreptunghiulară. Sfatul nostru: manipulați spațiul jucându-vă cu marginile.

 

Lățime

 

Împingeți unele margini puțin către mijloc, pentru a crea momente înguste. Acestea se vor simți ca niște praguri de trecut.

Mutați alte margini spre periferie pentru a crea spații mai largi. Acestea vor fi zone în care veți simți că trebuie să petreceți timp. Combinate, veți crea o secvență de spații care urmează un ritm larg-îngust-larg.

Nu fiți prea pretențios - în general, este mai bine să aveți mai puține spații mai mari, dar o mică diversitate spațială adaugă profunzime unui design. Două sau trei zone au sens. Zece lucruri pe care să nu le faceți.

 

Stilul

 

Pentru un aspect mai tradițional, curbați ușor marginile (dar evitați marginile strânse și ondulate). Pentru a păstra aspectul modern, mențineți liniile drepte și unghiurile ascuțite.

 

Cu și împotriva axelor

 

Curțile dreptunghiulare implică automat o axă în mijlocul lor. Proiectarea de-a lungul acestei axe accentuează rectangularitatea curții - ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dar nici ceva inedit. Dacă mergeți pe această idee, folosiți simetria și plasați un punct focal demn de atenție la capătul axei: un copac, o instalație de apă, o terasă cu un element care să iasă în evidență.

Pentru un design mai inedit și mai puțin „îndesat”, jucați-vă cu liniile diagonale. Diagonalele se despart de axa centrală implicită, stabilind noi muchii înclinate care fac forma dreptunghiulară a curții să dispară. Spațiile cu margini diagonale tind să se simtă și ele puțin mai mari, mai ales dacă se bucură de linii de vizibilitate lungi.

Dați margini diagonale căilor de acces, zonelor de plantare sau teraselor, dar nu introduceți prea multe unghiuri diferite. Cel mai bine este să păstrați liniile diagonale paralele sau perpendiculare între ele.

 

Natura detestă liniile drepte

 

Marginile curbate sunt foarte eficiente pentru a transmite o senzație de naturalețe. O succesiune atentă de zone de plantare cu margini curbe este o abordare puternică pentru cei care doresc să creeze o oază în grădină.

Încercați să realizați un „pin-ball” în zonele de plantare dintr-o parte în alta și înapoi. Marginile curbe alternante ale zonelor de plantare opuse vor implica o cale ușor sinuoasă între ele. Optați pentru mai puține zone de plantare, mai mari, nu pentru o mulțime de insule de plantare mici.

 

Ascundeți și dezvăluiți

 

Curbele sunt, de asemenea, excelente pentru a crea mister. Pe măsură ce parcurgeți o curbă, se dezvăluie noi priveliști sau spații.

Folosiți plantarea - un copac cu un coronament mic cu un strat inferior clar, iarbă sau arbuști verticali la înălțimea taliei - în vârful curbelor pentru a accentua efectul dramatic și pentru a stabili două spații mai mici și mai confortabile de fiecare parte.

 

Prioritizați confortul

 

Spațiile mici sunt mai confortabile decât cele mari. Am enumerat multe modalități de a face curțile mici să pară spațioase, dar uneori este mai bine să îmbrățișăm pur și simplu confortul.

Utilizați specii de plante mai înalte, structuri verticale existente sau alte elemente înalte de-a lungul marginilor spațiilor pentru a spori factorul de confort. Da, acest lucru contrazice direct sfatul nostru de a căuta deschiderea.

Dacă optați pentru confort, aveți grijă să păstrați spațiul de locuit primitor. Pereții goi de la marginea unui spațiu sunt neprietenoși. Plantele care echilibrează intimitatea cu puțină permeabilitate vizuală reprezintă o limită mult mai plăcută lângă care să stai. Gândiți-vă cum foșnetul frunzelor deasupra capului, legănarea ierbii la picioare sau chiar o instalație de apă în apropiere ar putea conferi un caracter confortabil spațiilor mai intime.

Pentru toate modalitățile de manipulare de mai sus ale spațiilor și marginilor, mențineți accentul pe deschidere. Atunci când realizați acele praguri înguste sau creați acele curbe, faceți acest lucru cu subtilitate. Nu uitați că este o curte mică, iar spațiul de „respirat” este esențial pentru confort, chiar și în spațiile comode.

 

4.) RAFINAȚI, RAFINAȚI, RAFINAȚI

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

În concluzie, aveți mai puțin spațiu de lucru într-o curte mică. Nu puteți schimba această constrângere, așa că cel mai bine este să o acceptați. Orice design necesită o mică ajustare pentru a ajunge la elementele esențiale, dar în cazul designurilor de mici dimensiuni, aceasta este cea mai mare responsabilitate a designerului.

În toate aspectele legate de design, fie că este vorba despre alegerea numărului de spații distincte, de tipurile și cantitățile de mobilier sau de selectarea și amplasarea plantelor, încercați să includeți doar ceea ce este esențial. Nu trebuie să fiți minimalist. Curțile mici pot avea plantații luxuriante, ornamente decorative și o mulțime de detalii vizuale.

Cu toate acestea, scăpați de tot ceea ce nu joacă un rol esențial. Acest lucru poate însemna o singură zonă de ședere în loc de trei, cinci specii de plante în loc de zece sau o singură alee (sau niciuna) în loc de mai multe. Proiectele se îmbunătățesc aproape întotdeauna atunci când sunt eliminate caracteristicile neesențiale. Fiți puțin mai tranșant. Delegați. Nu trebuie să faceți toată munca de Crăciun. Dacă în casă locuiește și altcineva, împărțiți sarcinile și bucurați-vă împreună de distracție.

 

5.) SUBLINIAȚI CARACTERUL

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

Atunci când designul dumneavoastră este redus la elementele esențiale, fiecare componentă care rămâne trebuie să aibă greutatea sa în ceea ce privește exprimarea caracterului.

Nu totul trebuie să fie zgomotos. Elementele de fundal sunt deseori mai importante decât cele de maxim efect, dar fiecare ingredient trebuie să susțină o estetică consecventă și coerentă. Trecerea de la un stil la altul pare neintenționată în curțile mai mari și este și mai puțin măgulitoare în curțile mici.

Treceți fiecare alegere prin filtrul obiectivelor dumneavoastră estetice generale. Aceasta înseamnă că designul plantațiilor, selecția materialelor (pavaj, mulci, lemn, pietriș sau pietre decorative) și elementele (mobilier, recipiente pentru plante, obiecte decorative) ar trebui să funcționeze împreună ca părți ale unui întreg estetic coerent.

Este bine să aveți o diversitate de materiale - de exemplu, dale, beton și niște pietriș, toate îndeplinind rolul de pavaj - dar asigurați-vă că materialele pe care le alegeți exprimă un aspect și o senzație de coerență.

Mobilierul și plantele oferă mari oportunități pentru accente cheie care să definească caracterul. Mergeți mai departe și adoptați câteva accente cheie - un copac, o instalație de apă, un set de scaune viu colorate - dar oferiți fiecărui element central propriul spațiu. Dacă plasați accentele puternice prea aproape unele de altele, acestea concurează pentru atenție și diminuează „lizibilitatea” designului dumneavoastră.

 

6.) PLANTAȚI CU ATENȚIE

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

Plantele sunt o parte crucială și versatilă în amenajarea curților mici.

 

Înălțimea plantelor în straturi

 

Puneți plante joase pe marginea aleilor și a spațiilor ocupabile. Creșteți înălțimea plantelor în straturi distincte pe măsură ce vă deplasați spre partea din spate a zonelor de plantare.

Dacă doriți confort, un copac cu coronament, niște plante înalte până la nivelul taliei sau ghivece cu plante mai mari pot crea o limită formidabilă pentru spațiu, fără a bloca în totalitate circulația sau priveliștea.

 

Utilizați specii care acoperă solul

 

Folosiți specii cu talie mică, care acoperă solul, pentru a umple golurile dintre zonele de plantații ornamentale mai mari. Astfel, verdele se răspândește pe o suprafață mare pentru a crea o senzație de naturalețe, dar menține sub control volumul total de plantare, astfel încât designul de plantare nu pare să compromită deschiderea curții dumneavoastră.

 

Amenajați pe verticală

 

Copacii, plantele înalte și chiar ghivecele montate pe pereți contribuie la extinderea senzației de spațiu perceput, atrăgând privirea în sus.

 

Copaci!

 

Poate că nu aveți loc pentru mulți copaci, dar puteți realiza mult cu unul sau doi copaci bine selectați și bine plasați.

Alegeți specii care să se potrivească dimensiunii spațiului - și anume arbori cu coroana mai mică sau arbori cu frunze permanente, înguști și drepți. Evitați speciile de mari dimensiuni, care vor eclipsa curtea.

Copacii cu coronament mic pot crea spații exterioare, vă pot feri de privirile vecinilor și pot distinge subtil spațiile, menținând în același timp o vedere clară la înălțimea trunchiului.

 

Plantați pentru habitat

 

Includeți copaci și plante care atrag păsările și fluturii - plantele indigene sunt cele mai bune opțiuni. Grădinile mici se află adesea în zone urbane, unde elementele naturale pot fi mai sărace, astfel că este foarte plăcut să fii vizitat de fauna locală.

 

Fiți selectiv

 

Având mai puțin spațiu de utilizat, este adesea mai bine să folosiți mai puține specii în amenajarea unei curți mici.

Designul dumneavoastră va fi mai ușor de asimilat dacă grupați mai multe plante dintr-o singură specie, mai degrabă decât dacă amestecați plante individuale dintr-un număr mai mare de specii. Aveți grijă să alegeți specii care să ofere aceeași varietate de înălțime, textură și culoare a frunzelor pe care o așteptați de la o curte mai mare - fiecare specie pe care o alegeți va trebui doar să facă un efort mai mare pentru a ajunge la acest nivel necesar de diversitate.

Nu contează dacă vizați un design geometric sau naturalist, veți obține o mai mare lizibilitate în spații limitate prin limitarea numărului de specii.

 

7.) PĂSTRAȚI CARACTERUL FUNCȚIONAL

 

Idei de amenajare a curţii micuţe din spate

 

O curte reușește doar dacă este ușor de utilizat și de întreținut. Iluminatul este o necesitate pe timp de noapte, dar nu exagerați. Țineți luminile la margini, unde nu orbesc și nu prezintă pericol de împiedicare. De obicei, o lampă de iluminat la fiecare 15’ este suficientă - mai puțin înseamnă mai mult, în special în curțile mici.

Șirurile de beculețe pot fi amuzante, dar, încă o dată, vă sfătuim să le folosiți cu moderație pentru a evita ca prea multe cabluri negre să distragă atenția de la design, pe timp de zi. Evitați să suspendați șiruri de beculețe care să obtureze priveliștea principală, păstrați-le mai bine la periferia spațiilor de terasă.

Dacă este necesară depozitarea pernelor de exterior, a echipamentelor de joacă pentru copii sau a altor articole de acest fel, încercați să găsiți zone ascunse, dar convenabile. Băncile de depozitare sunt o opțiune excelentă, la fel ca și micile colțuri ascunse de sub verande sau scări.

Alegeți plante care necesită puțină întreținere, în special plante indigene, și asigurați accesul ușor la zonele de plantare, astfel încât acestea să poată fi întreținute fără probleme.

Adesea sugerăm evitarea gazonului în curțile mici, deoarece este mai dificil de tuns și irigat atunci când este înghesuit în spații înguste. Dacă aveți nevoie de un spațiu de joacă, gazonul artificial poate fi o alternativă bună.

Curțile mici pot și ar trebui să aibă un design de mare impact. Nu trebuie să vă așteptați la mai puțin în ceea ce privește satisfacția, deși adaptarea așteptărilor dumneavoastră la realitatea unui spațiu mic este un pas esențial.

La fel ca în cazul oricărui proiect, un dialog deschis cu proiectantul și antreprenorul este un ingredient cheie pentru obținerea unui rezultat de succes. Păstrați o comunicare clară, consecventă și respectuoasă și sunteți pe drumul cel bun către un design fabulos pentru o curte mică.

 

 


Sursa articolului:
www.yardzen.com