Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

Vă îngrijorează creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie? Iată cum puteți economisi energie acasă și cum puteți reduce facturile de gaz, curent electric și apă. Dacă ținem cont de creșterile mari ale prețurilor la energie, acum este mai important decât oricând să faceți economie de energie acasă.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

Potrivit unui sondaj realizat de Citizens Advice și de Energy Saving Trust, o treime din gospodării nu au încercat să își diminueze consumul de energie în ultimii ani.

Dacă urmați câteva sfaturi de economisire a energiei în practicile de zi cu zi, locuința dumneavoastră nu numai că va fi călduroasă în timpul iernii, dar vă poate ajuta și să economisiți sume însemnate de bani.

Dacă fiecare gospodărie ar face doar câteva schimbări pentru a economisi energie, impactul general ar putea fi unul puternic asupra situației financiare, precum și asupra mediului nostru înconjurător.

Dacă vă faceți griji cu privire la modul în care puteți economisi energie în locuință, aceste mici schimbări pot avea un impact semnificativ, deoarece vă vor ajuta să nu risipiți inutil banii câștigați cu greu.

 

1.) Scădeți cu un grad temperatura la termostat

Simpla reducere a temperaturii de la termostat de la 25 la 24 de grade ar putea aduce economii mari în gospodăriile oamenilor.

Un alt mit contrazis constă în faptul că este mai ieftin să se folosească în permanență un nivel redus de încălzire. Se pare că 46% dintre noi sunt de această părere, însă lucrurile nu stau așa. Potrivit  Energy Saving Trust, puteți economisi bani anual folosind un termostat (inteligent) pentru a regla temperatura.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

De asemenea, în dormitoare, scăderea temperaturii de pe termostat cu încă un grad poate fi o soluție rentabilă și eficientă din punct de vedere energetic și este de preferat să folosiți o pătură în plus în pat (ați auzit de păturile electrice?).

 

2.) Înlocuiți becurile vechi cu noile becuri LED

Probabil știți că trecerea de la becurile vechi la becuri LED eficiente - sau, și mai bine, la un sistem de iluminat inteligent și la becuri ușor de pornit și de oprit (chiar și de pe telefon/din aplicație) constituie o cheltuială semnificativă. Dar știați cât de mult puteți economisi?

Potrivit Energy Saving Trust, înlocuirea unui bec incandescent de 100 de wați cu becuri LED ar putea economisi energie și, prin urmare, aproximativ 20 de euro pe bec anual (sumă calculată pe baza valorii medii plafonate a prețului energiei).

Becurile LED consumă puțină energie electrică în comparație cu becurile incandescente convenționale. Majoritatea becurilor LED utilizează cu cel puțin 75% mai puțină energie, ceea ce vă economisește mulți bani.

 

3.) Stingeți luminile

Poate să pară banal să stingeți lumina într-o încăpere din care ieșiți, dar e un lucru ușor de uitat. Potrivit Energy Saving Trust, o gospodărie medie de patru persoane ar putea economisi aproximativ 35 de euro doar stingând luminile din încăperile în care nu se află persoane sau care nu sunt utilizate.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

4.) Nu lăsați electrocasnicele sau aparatele electronice în modul standby

Toată lumea (proprietari și chiriași deopotrivă) poate economisi energie și bani făcând un lucru simplu în ceea ce privește aparatele – unii dintre noi ar putea economisi sute de euro. Acest lucru simplu constă în oprirea electrocasnicelor și a electronicelor neutilizate din casele noastre.

Energy Saving Trust a arătat că proprietarii de locuințe ar putea economisi aproximativ 80 de euro pe an dacă ar deconecta dispozitivele din modul standby.

Se pare că nu avem cum să evităm faptul că unele electrocasnice, cum ar fi frigiderele sau congelatoarele, trebuie să rămână în funcțiune tot timpul. Avem însă multe alte dispozitive în casele noastre care nu trebuie să rămână pornite și pe care ar avea sens să le deconectăm de la rețeaua de energie electrică.

Obiecte precum televizoarele sau boxele inteligente consumă energie, cunoscută sub numele de „alimentare fantomă”. Acest lucru se referă la modul în care energia este extrasă invizibil, fără ca utilizatorii să fie neapărat conștienți de acest lucru.

Dacă o gospodărie obișnuită poate cheltui aproximativ 180 de euro pe an pe alimentarea fantomă, într-o țară de dimensiuni medii s-ar putea economisi peste 4 miliarde de euro dacă toți locuitorii ar opri dispozitivele care nu trebuie să fie pornite în permanență.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

5.) Așteptați până când mașina de spălat este plină

Un sondaj realizat de Thames Water and Gov.uk a constatat că 68% dintre gospodării pornesc mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe numai atunci când acestea sunt pline, pentru a economisi energie. E o idee bună să așteptați ca mașina de spălat rufe sau cea de spălat vase să se umple, deoarece aceste dispozitive vor folosi aceeași cantitate de energie ca în cazul în care conținutul lor ar fi mai puțin.

Prin urmare, este mai înțelept să așteptați și să spălați mai multe rufe de mai puține ori decât să irosiți energie pe mai multe spălări cu o mașină pe jumătate umplută.

 

6.) Evitați să folosiți uscătorul de haine

Uscătoarele consumă o cantitate scandaloasă de energie, funcționarea lor putând costa mai mult de 200 de euro pe an (atunci când sunt utilizate de două ori pe săptămână). Dacă vă gândiți la kWh, puteți calcula cu ușurință cât costă pornirea unui uscător, în funcție de modelul pe care îl aveți.

Ca o alternativă mai economică, luați în considerare uscarea hainelor afară pe frânghie sau pe un suport de uscare a rufelor.

 

7.) Schimbați capul de duș

Potrivit npower, mai mult de patru din cinci persoane (81%) cred că dușul folosește mai puțină apă decât o baie. Totuși, un duș cu presiune poate să consume cu 50 de litri de apă mai mult decât dacă puneți apa respectivă într-o cadă.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

Energy Saving Trust estimează că un cap de duș pentru economisirea apei le-ar economisi gospodăriilor până la aproximativ 100 de euro pe an. Dacă petreceți cu un minut mai puțin în duș, puteți economisi până la aproximativ 130 de euro pe an.

Capetele de duș moderne utilizează o tehnologie de limitare a debitului pentru a economisi până la 40% din consumul de apă atunci când faceți duș cu o presiune normală a apei. Deci, dacă v-ați săturat de vechiul cap de duș care picură (și care, apropo, deseori este și acoperit cu calcar), acum este momentul potrivit să renunțați la el. Acest lucru vă va costa în jur de 20-50 de euro, dar pe termen lung veți face economii.

 

8.) Realizați periodic lucrări de întreținere a pompei de căldură și a sistemului de încălzire

Cheia pentru a reduce facturile la energie este cu siguranță o casă eficientă din punct de vedere energetic, care începe cu pompa de căldură și cu sistemul de încălzire. Cazanul pompei trebuie întreținut o dată pe an pentru a-i asigura buna funcționare

O pompă și un sistem de încălzire necorespunzătoare sau defecte pot irosi energie cu siguranță și pot crește facturile de energie, iar o verificare va scoate la iveală problemele care pot determina acest lucru. Prin urmare, acest lucru este esențial dacă doriți să asigurați o încălzire eficientă din punct de vedere energetic acasă. Mai puțină risipă înseamnă mai puține cheltuieli și mai puțini bani pe facturi.

 

9.) Îngrijiți-vă caloriferele așa cum trebuie (întreținere, aerisire și curățare)

Vă bucurați deja de beneficiile sistemului de încălzire centrală? Verificați dacă și caloriferele funcționează bine. Dacă partea superioară a caloriferului se simte mai rece decât partea inferioară, probabil că acesta trebuie să fie aerisit pentru a elimina aerul care s-a acumulat în timp.

Este surprinzător de ușor să învățați cum să aerisiți caloriferele, iar întregul proces durează doar 10 minute.

Atunci când sufrageria pare să nu ofere spațiu suficient, poate fi tentant sa lipiți canapeaua sau fotoliul de calorifer. Experții în încălzire spun să vă împotriviți acestei dorințe sau tentații.

Orice obiect așezat deasupra caloriferului sau lângă acesta blochează fluxul de aer, făcându-l să degaje mai puțină căldură și determină boilerul (sau pompa de căldură) să lucreze mai mult - ceea ce vă va costa și mai mulți bani, desigur.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

Dacă îndepărtați canapeaua de calorifer cu doar șase centimetri, veți lăsa căldura să circule mult mai eficient în interiorul camerei. Cu cât aveți mai mult spațiu între mobilier și calorifere, cu atât mai bine.

Dacă observați pete de culoare închisă în partea inferioară a caloriferului atunci când încălzirea este la putere maximă, acest lucru poate însemna că au acumulat mizerie. Este un semn că necesită o curățare bună, astfel încât apa caldă să circule din nou corect.

 

10.) Lăsați jaluzelele sau draperiile deschise sau strânse mai mult timp

Profitați la maximum de căldura soarelui și de lumina naturală în timpul verii. Mai ales în lunile calde de vară, încercați să le țineți deschise până la apusul soarelui.

Lumina și căldura naturală vă pot ajuta să economisiți aproximativ 60% din facturi față de situația în care ați ține luminile aprinse în permanență.

Însă iarna, desigur, este valabil contrariul. Se poate pierde multă căldură prin ferestre și pereți. Opriți pierderile de căldură trăgând draperiile și prinzându-le în spatele caloriferului seara.

 

11.) Verificați izolația mansardei

Un sfert din căldura locuinței se pierde prin spațiile izolate necorespunzător ale acoperișului. Verificați dacă izolația acoperișului are o grosime cuprinsă între 250 și 270 mm pentru a vă asigura că nu pierdeți valoroasa căldură prin acoperiș.

Poate să pară un pic repetitiv, dar este cel mai important sfat pe care vi-l oferim, acesta fiind cel mai eficient mod în care puteți face economii cu facturile de energie. Asigurați-vă că acestea sunt izolate corespunzător pentru a minimiza pierderile de căldură și pentru a economisi cu facturile de energie: mansardă, acoperiș, protecții împotriva curenților de aer, ferestre, uși, conducte, rezervoare, calorifere...

O casă bine izolată înseamnă că nu va trebui să vă bazați pe boilere sau aparate de aer condiționat pentru a regla temperatura din interior. Experții estimează că o izolare corespunzătoare poate economisi până la 600 de euro pe an din facturile de energie.

 

12.) Îndepărtați mobilierul de pereții exteriori

Dispunerea mobilierului poate afecta foarte mult senzația de căldură sau de frig dintr-o încăpere. Dacă vă aflați într-o situație în care deseori dați încălzirea mai tare și canapeaua dumneavoastră se află lângă un perete exterior, încercați să o mutați pe un perete interior.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

Dacă vă puteți amenaja casa astfel încât majoritatea mobilierului să se afle pe pereții interiori, spațiul va deveni mai cald. Veți simți căldura din întreaga casă, în locul frigului care pătrunde din exterior. Acest lucru ar trebui să vă permită să mențineți încălzirea pornită o perioadă mai scurtă de timp și să reduceți costurile facturii cu 5-10%.

 

13.) Puneți covoare

Potrivit cercetărilor, covoarele și alte materiale care acoperă podelele pot reduce facturile de energie cu peste 100 de euro în 10 ani. Costul inițial al unui covor de calitate poate fi recuperat de-a lungul perioadei sale de utilizare, prin economii semnificative de energie.

Potrivit National Energy Foundation, o casă obișnuită pierde 10% din căldură din cauza pardoselilor neizolate. Un covor de calitate și o izolație bună a pardoselii pot împiedica pierderile de căldură de 15 mai mult decât izolația standard din fibră de sticlă de aceeași grosime.

Metode eficiente prin care puteţi economisi energie acasă

 

Secretul pentru maximizarea izolației constă în combinarea covorului cu baza potrivită pentru nevoile dumneavoastră. Acest lucru va crește rezistența termică globală (sau, cu alte cuvinte, rezistența materialului la fluxul de căldură) a pardoselii și va contribui la prelungirea duratei de viață a covorului în sine.

 

Sursa articolului:
www.idealhome.co.uk