Modalităţi simple prin care vă puteţi proteja locuinţa împotriva pagubelor cauzate de apă sau de scurgeri
Nimeni nu vrea să ajungă acasă și să vadă apa curgând prin tavan sau băltind pe podea. Din cauza daunelor enorme provocate clădirilor de furtuni puternice, ne gândim cum să ne protejăm casa în situații similare. Este important să vă pregătiți pentru daunele provocate de apă dacă locuiți într-o zonă inundabilă sau predispusă la furtuni. Cu toate acestea, cele mai multe daune provocate de apă nu sunt de fapt asociate condițiilor meteorologice extreme. De cele mai multe ori, pagubele sunt provocate chiar de apa din casă.
Pagubele provocate de apă, dar care nu se datorează condițiilor meteorologice, sunt principala sursă a daunelor materiale suportate de proprietarii de case, instalațiile sanitare fiind una dintre cauzele cele mai frecvente. Regăsim în această categorie defecțiuni ale instalațiilor sanitare, cum ar fi conductele de admisie, îmbinările/robinetele și țevile sparte, precum și defecțiuni ale aparatelor electrocasnice, cum ar fi spărgătoarele de gheață, mașinile de spălat vase și încălzitoarele de apă.
Întreținerea inteligentă poate preveni majoritatea pierderilor de apă care ar putea provoca daune catastrofale instalației dumneavoastră.
Vă prezentăm cele mai bune măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a evita reparațiile costisitoare. Multe dintre aceste măsuri sunt simple și accesibile.
1.) Întrețineți-vă instalațiile sanitare
Așa cum am spus deja, conductele sparte sunt una dintre cele mai frecvente surse de scurgeri de apă. Înfundarea, coroziunea țevilor, temperaturile scăzute și presiunea ridicată a apei pot duce la spargerea țevilor. Dacă observați modificări însemnate ale presiunii apei sau în cazul în care constatați că țevile sunt înfundate, apelați la un specialist pentru a remedia problema cât mai curând posibil.
De asemenea, puteți preveni înghețarea țevilor - și pagubele provocate de apă - izolând țevile și asigurându-vă că robinetele nu picură atunci când temperaturile scad sub zero grade..
2.) Instalați un sistem de detectare a scurgerilor de apă
Una dintre măsurile eficiente de prevenire a pagubelor provocate de apă este instalarea unui dispozitiv de detectare a scurgerilor de apă în funcție pe debit, care oprește automat alimentarea cu apă atunci când detectează o scurgere. Această soluție preventivă poate fi utilă pentru toate locuințele, indiferent de dimensiunea, vechimea sau gradul de ocupare al acestora.
Există companii care realizează sisteme ce vă informează telefonic (prin SMS sau prin aplicație) sau vă avertizează dacă apa curge neobișnuit de mult timp. Puteți închide apa și folosind aplicația. Dacă există scurgeri de apă, primiți același avertisment și puteți opri apa foarte repede.
3.) Verificați acoperișul pentru a depista eventualele deteriorări
Deși ploaia nu este principala cauză a daunelor provocate de apă, aceasta vă poate deteriora locuința - dacă există orice fel de defecțiuni ale acoperișului. Scurgerile provenite de pe acoperiș pot fi cauzate de o țiglă spartă sau de lipsa unei țigle, de deteriorarea izolației (materialul de impermeabilizare utilizat sub țiglă, în jurul coșurilor și scurgerilor și în locurile în care se îmbină diferite părți ale acoperișului) sau de o deschizătură deteriorată a instalației sanitare.
Vă recomandăm să faceți inspecția acoperișului cel puțin o dată pe an pentru a preveni deteriorarea cauzată de scurgerile provenite de pe acoperiș.
4.) Curățați jgheaburile în mod regulat
Când planificați inspecția acoperișului, faceți pregătiri și pentru curățarea jgheaburilor. Aceste două activități merg mână în mână. Jgheaburile nu numai că protejează acoperișul casei împotriva daunelor, ci reduc și umiditatea din jurul ferestrelor și dirijează apa departe de fundație.
Majoritatea proprietarilor trebuie să curețe jgheaburile cel puțin de două ori pe an. Dacă locuința dumneavoastră este înconjurată de copaci, poate fi necesar să curățați jgheaburile mai des, astfel încât să nu se acumuleze frunze și ace de pin în ele.
5.) Fixați bine ferestrele de protecție pe timp de furtună
Dacă aveți ferestre de protecție pe timp de furtună, asigurați-vă că acestea sunt închise complet pentru a preveni scurgerile. Chiar și o fisură mică poate lăsa să pătrundă suficientă apă cât să deterioreze pereții. Aveți ferestre vechi care nu se închid complet? Cereți-i unui meseriaș să facă șanțuri în pervaz, astfel încât umezeala să se scurgă spre exteriorul casei dumneavoastră, în loc să se scurgă în pereți.
6.) Întrețineți electrocasnicele
Multe electrocasnice folosesc apă, ceea ce înseamnă că există întotdeauna posibilitatea apariției scurgerilor. Verificați din când în când dacă mașina de spălat, mașina de spălat vase și chiar aparatul de făcut gheață prezintă scurgeri și înlocuiți conductele de admisie pentru aceste dispozitive, dacă este necesar.
De asemenea, amplasarea mașinii de spălat într-un recipient suplimentar cu o margine ridicată poate fi o măsură utilă de rezervă, mai ales dacă aceasta se află la ultimul etaj al casei.
7.) Sistemul de climatizare (HVAC)
Aparatele de aer condiționat nu se racordează la rețeaua de alimentare cu apă, dar generează o cantitate destul de mare de apă sub formă de condens. Dacă aveți un aparat de climatizare (sau de aer condiționat) în pod, trebuie să îl monitorizați îndeaproape, deoarece orice preaplin se va scurge direct în spațiul dumneavoastră de locuit.
Ajutați la întreținerea sistemelor de ventilație (sau a aparatului de aer condiționat) menținând curate recipientele de scurgere și asigurându-vă că țevile de scurgere nu sunt înfundate și că au un flux adecvat. Planificarea întreținerii regulate de către un specialist poate contribui la prevenirea înfundărilor care provoacă scurgeri.
8.) Nu uitați de canalele colectoare
Gândiți-vă la canalele colectoare ca la „partenerii" jgheaburilor dumneavoastră. În loc să se întindă de-a lungul acoperișului casei dumneavoastră, aceste șanțuri acoperite cu pietriș se găsesc lângă fundația casei și ajută la scurgerea apei.
Dacă observați adesea acumulări de apă în apropierea casei, canalele colectoare pot contribui la dispersarea și la devierea acestora. Ele pot menține sub control excesul de apă chiar și într-un subsol nefinisat sau parțial finisat; Le veți găsi de multe ori de-a lungul perimetrului.
9.) Asigurați o sursă de alimentare de rezervă pentru pompa de colectare
Dacă aveți o pompă de colectare în subsol, aceasta nu va funcționa atunci când se întrerupe alimentarea cu electricitate - ceea ce se întâmplă adesea în caz de furtuni puternice care provoacă inundații. Prin urmare, este bine să aveți o sursă de alimentare de rezervă pentru pompă, în cazul în care vă confruntați cu o pană de curent.
Luați în considerare un generator pentru întreaga casă, care va asigura funcționarea pompelor de colectare chiar și în caz de precipitații abundente.
10.) Identificați locul în care se află robinetul principal de închidere a apei
Toată lumea din casa dumneavoastră trebuie să știe unde este robinetul principal de închidere a apei. Acest lucru vă va permite să închideți rapid robinetele corespunzătoare în caz de scurgeri, înainte de a chema instalatorul pentru a evalua situația. Acesta poate fi amplasat în subsol pe peretele exterior, fiind de obicei cel mai apropiat de stradă (unde se află o conductă de apă municipală).
De asemenea, este înțelept să căutați robinetele speciale ale electrocasnicelor și ale aparatelor, astfel încât să le puteți opri dacă, de exemplu, toaleta sau mașina de spălat încep să se reverse.
11.) Închideți apa când plecați de acasă
Dacă intenționați să plecați din oraș timp de câteva săptămâni sau să locuiți doar sezonier în casa dumneavoastră, luați în considerare oprirea completă a alimentării cu apă atunci când casa este goală. Acest lucru poate reduce riscul de pagube provocate de apă atunci când sunteți plecat. Dacă preferați să o păstrați pornită, gândiți-vă să rugați pe cineva (rude, prieteni, chiar și vecini) să vă verifice casa din când în când, astfel încât să poată observa eventualele probleme care ar putea provoca pagube.
Sursa articolului:
www.housebeautiful.com