Înălţimea adecvată pentru tunderea gazonului, conform specialiştilor
Stabilirea înălțimii pentru tunderea ierbii depinde de sezon și de tipul de gazon pe care îl ai.
Înălțimea ideală a ierbii variază în funcție de sezon, indiferent dacă este o perioadă mai rece sau mai caldă a anului. În mod normal, este recomandat să tunzi iarba în lunile mai reci la o înălțime cuprinsă între aproximativ 6 și 9 centimetri, fiindcă această înălțime favorizează dezvoltarea rădăcinilor mai adânci, contribuind astfel la rezistența la secetă și la reducerea creșterii buruienilor.
În perioadele mai calde, gazonul poate fi tuns mai scurt, între 3.5 și 5 cm. Sunt și alți factori care influențează modul în care este ideal să tunzi gazonul: tipul de iarbă, perioada din an și clima locală.
1) Sfaturi pentru tunderea gazonului în funcție de tipul de iarbă
Este ideal să tunzi gazonul la înălțimea cea mai potrivită pentru tipul de iarbă pe care îl deții - decizia de a tunde gazonul și cantitatea pe care o tunzi depinde de tipul de iarbă. De exemplu, iarba care este potrivită pentru vară se tunde mai scurt, iar cea potrivită pentru iarnă se tunde la o înălțime mai mare. Iarba zoisia nu trebuie lăsată să crească la o înălțime mai mare de 5 cm, în timp ce pentru păiușul înalt, trebuie să aștepți să ajungă aproape la 12 centimetri înainte de a îl tunde ușor.”
Atunci când iarba ajunge la înălțimea care îți spune că este timpul să o tunzi, fă acest lucru astfel încât să ajungi la înălțimea tipică pentru tipul de iarbă. Iarba estivală, precum tipurile zoisia și bermuda, se vor tunde mai scurt decât cele de iarnă, cum ar fi iarba albastră din Kentucky și păiușul înalt. Folosește ghidul de mai jos ca referință pentru a stabili când să tunzi gazonul și la ce înălțime.
2) Evită să tunzi gazonul prea scurt
Deși poate fi tentant să tunzi gazonul scurt pentru a obține un aspect ordonat sau pentru a prelungi intervalul între tăieri, acest lucru privează fiecare fir de iarbă de suprafața necesară pentru fotosinteză. Acest lucru poate provoca stres gazonului, făcându-l mai vulnerabil la dăunători, boli și secetă. Totodată, solul poate fi supus stresului, favorizând creșterea buruienilor.
3) Regula 1/3
În plus față de tunderea ierbii la o înălțime care se potrivește unui tip anume, este important să nu tunzi prea mult dintr-o dată. Acest lucru poate face iarba vulnerabilă la dăunători, boli și secetă. De asemenea, tunderea ierbii înalte consumă mai mult timp și poate presupune un efort suplimentar pentru a împinge și a aduna resturile de iarbă.
O regulă de bază este să nu tunzi mai mult de o treime din firul de iarbă într-o singură tundere. Dacă este nevoie să tunzi mai mult de o treime pentru a obține înălțimea optimă pentru tipul tău de iarbă, tunde iarba mai des pentru a preveni creșterea prea mare între tunderi.
4) Tunde gazonul la o înălțime mai mare pe timpul verii
Vremea caldă și uscată poate fi dăunătoare pentru gazon, deoarece căldura intensă și seceta pot afecta sistemul radicular. Menținerea ierbii mai înalte vara permite firelor de iarbă să ofere mai multă umbră și protecție rădăcinilor sensibile. Menținând iarba puțin mai înaltă, se păstrează mai bine umiditatea în condiții de căldură. Iarba mai înaltă poate, de asemenea, să sufoce buruienile care apar în lunile călduroase.
Pe măsură ce vremea se răcește, poți începe să alegi o înălțime mai mică la fiecare tundere. Când iarba se oprește din creștere în timpul iernii, poți opri tunderea gazonului până în primăvară, când iarba începe să crească din nou.
5) O înălțime mai mică a gazonului toamna pentru însămânțare suplimentară
Când începe să se răcească vremea, vei vrea să tunzi iarba la o înălțime medie de aproximativ 5 cm, nu atât de mică încât rădăcinile să fie expuse la temperaturi scăzute, dar nici atât de mare încât să se curbeze și să devină predispusă la mucegai și boli. Tunderea ierbii la o înălțime mai mică va face ca eforturile tale de a colecta frunzele mai ușoare, deoarece acestea nu se vor încurca în firele lungi de iarbă.
6) Tunderea ierbii pentru reînsămânțare
Vremea răcoroasă de toamnă este ideală pentru germinarea semințelor de iarbă pentru sezonul rece, permițând firelor tinere de iarbă să crească și să se stabilească înainte de venirea iernii. Este bine să tunzi iarba la o înălțime de la 3.5 până la 5 cm înainte de însămânțarea suplimentară. Această înălțime mai mică le permite semințelor să cadă printre firele de iarbă existente și să ajungă la sol; de asemenea, ajută la asigurarea că lumina soarelui ajunge la germenii tineri.
După însămânțarea suplimentară, este esențial să lași iarba să crească înainte de a o tunde din nou. Lasă iarba să atingă o înălțime de la 7.5 până la 10 cm înainte de a o tunde.
7) Reglarea înălțimii lamei
În cazul în care nu ai o mașină de tuns iarba cu setări de înălțime marcate, va trebui să faci câteva măsurători pentru a respecta instrucțiunile din tabelul de mai sus referitoare la înălțimea de tăiere a ierbii. Pune mașina de tuns iarba pe o suprafață plană, de exemplu, o alee de acces. Îndepărtează coșul de colectare și deschide capacul lateral pentru a expune lama. Apoi, măsoară de la lamă la sol pentru a determina înălțimea de tăiere. Modul în care reglezi înălțimea depinde de mașina ta de tuns iarba.
Majoritatea mașinilor noi de tuns iarba sunt echipate cu o manetă care permite ridicarea și coborârea platformei de tăiere. Modelele mai vechi au o manetă în spatele fiecărei roți pe care va trebui să o reglezi separat. Dacă deții un model mai vechi, asigură-te că reglezi fiecare roată la aceeași înălțime pentru a asigura o tăiere uniformă.
8) Concluzii finale
Fertilizarea și utilizarea strategiilor de combatere a buruienilor și dăunătorilor joacă un rol important în obținerea unui gazon verde și sănătos. Dar nu subestima importanța tunderii gazonului. Cunoașterea momentului potrivit pentru a tunde gazonul și cât de mult să tai, în funcție de tipul de iarbă, este esențială pentru a menține gazonul în cea mai bună stare.
Sursă:
bobvila.com