Natura, un partener de încredere în renovarea acoperişului

Noul acoperiș se înalță încrezător deasupra locurilor învecinate, asemenea unui munte care se ivește din pădurea care îl înconjoară. Însă nu a fost întotdeauna așa. Un exemplu perfect de integrare a acoperișului în peisajul natural este hotelul Klimczok, care a ales acoperișul GERARD cu țigle acoperite cu piatră naturală.

Natura, un partener de încredere în renovarea acoperişului

 

Cum trebuie ales un acoperiș nou pentru o clădire emblematică, aflată în mijlocul naturii?

Tocmai aceasta a fost întrebarea care a stârnit frustrarea atât proprietarilor, cât și contractanților.

Renumitul hotel Klimczok din Szczyrk, Polonia, este un complex turistic și de ski aflat în lanțul muntos Beskid Śląski. Numele hotelului provine de la formidabilul vârf împădurit care domină orașul, cu o înălțime de 1.117 m deasupra nivelului mării. Clădirea hotelului a fost construită în anii ’70.                                                

Hotelul avea înainte un acoperiș din tablă fălțuită, vopsit cu verde. După ce au decis să demareze lucrările de renovare, investitorii au început să caute un material adecvat, care să redea grandoarea de altădată a hotelului și, în același timp, să se contopească în mediul natural  în care se află clădirea, o pădure mixtă densă, și, în cele din urmă, să ofere o soluție ecologică și durabilă.

Natura, un partener de încredere în renovarea acoperişului

 

Producătorul de acoperișuri desemnat câștigător a bifat cu succes toate cerințele

Înainte de a alege varianta potrivită, au fost analizate numeroase materiale și culori pentru acoperiș, printre care diferitele nuanțe de gri ale țiglelor metalice, și s-a realizat o comparație a avantajelor produselor oferite de furnizorii și de producătorii de pe plan intern. Însă din punct de vedere estetic, nimic nu s-a apropiat de profilul Shake de la GERARD, în culoarea Forest Green (verde de pădure), care se integra perfect în peisaj. Așa cum sugerează numele, „Forest Green” de la GERARD nu este o culoare frapantă, ci o nuanță delicată de verde, oferind opțiunea cu aspectul cel mai natural, potrivită vegetației bogate din jur.

Cel de-al doilea avantaj esențial oferit de GERARD investitorilor a fost perioada de garanție cu o durată extinsă, cea mai bună de pe piață - 50 de ani de rezistență la intemperii – susținută de cei peste 60 de ani de experiență în producție -  un must-have căruia nu i te poți împotrivi.

Nu în ultimul rând, greutatea mică a țiglelor metalice GERARD, rezistente la coroziune,  a fost una dintre cerințele obligatorii. Noul înveliș urma să fie utilizat pe structura de grinzi existentă, iar porozitatea ridicată a suprafeței panoului datorată fragmentelor de piatră a avut o importanță deosebită în acest sens. În regiunea sileziană Beskids, cantitățile de zăpadă pot fi abundente pe timpul iernii, astfel că siguranța este foarte importantă, având în vedere natura clădirii. Investitorii își doreau un acoperiș ușor ca un fulg, care să nu împovăreze structura clădirii.

În final, era de preferat ca zăpada să rămână pe acoperiș, creând izolare suplimentară până în primăvară și prevenind alunecarea zăpezii. Suprafața rugoasă a stratului de acoperire din piatră al țiglelor GERARD s-au dovedit a fi opțiunea perfectă, deoarece aceasta reține zăpada până când se topește, chiar și fără parazăpezi.

 

Forma specifică a acoperișului a fost o provocare destul de mare pentru echipa care a lucrat la el.

Natura, un partener de încredere în renovarea acoperişului

 

Antreprenorul general pentru lucrările de renovare a fost o companie specializată în acoperișuri cu mulți ani de experiență, care a instalat o mulțime de acoperișuri GERARD. Însă, chiar și pentru ei, a fost o misiune grea. Proprietarul companiei specializate în acoperișuri nu a ascuns faptul că asumarea lucrărilor de renovare a hotelului a constituit o provocare uriașă pentru el. În plus, Hotelul Klimczok este un punct de atracție nu numai pentru regiunea Silezia, ci și pentru întreaga țară. Nu își permiteau să eșueze cu acest proiect remarcabil.

Structura specifică a acoperișului din oțel și forma acoperișului a generat anumite dificultăți pe perioada lucrărilor. Cu toate acestea, așa cum subliniază antreprenorul, greutatea redusă a țiglelor GERARD a simplificat semnificativ transportul panourilor în părțile cele mai înalte ale acoperișului, precum și lucrul la înălțime cu acestea, ușurând astfel munca echipei.

Aproape 4000 de panouri au fost montate pe suprafața de 1800 de metri pătrați a acoperișului pe durata lucrării. Datorită flexibilității panoului Shake, lucrarea a putut fi realizată cu precizie, chiar și în locurile cel mai greu de accesat, iar suprafața țiglelor, acoperită cu piatră zgrunțuroasă, le-a permis membrilor echipei să se deplaseze pe acoperiș cu un grad de siguranță mai mare decât în cazul altor tipuri de învelitori.

 

Rezultatul vizual final i-a surprins chiar și pe lucrători

În anul 2022, proiectul de refacere a acoperișului a fost finalizat.

Imaginea generală a clădirii se schimba cu fiecare panou instalat pe acoperiș. După fiecare zi de lucru, hotelul căpăta un aspect nou și proaspăt și, deși lucrătorii mai avuseseră de-a face cu sistemul nostru de acoperișuri, a fost prima oară când s-au întâlnit cu nuanța Forest Green.

Natura, un partener de încredere în renovarea acoperişului

 

După acoperirea unei părți importante a suprafeței, se simțea deja că efectul final avea să depășească așteptările.

Rezultatul, aspectul noului acoperiș finalizat, i-a încântat și pe investitori. În timpul lucrărilor, trecătorii întrebau ce tip de acoperiș este și apreciau aspectul vizual. În ansamblu, toate părțile implicate au fost mulțumite de această soluție pentru refacerea acoperișului.