Poate un acoperiş să te protejeze în cazul unui cutremur?

Întrebarea aceasta te-ar putea surprinde, fie pentru că locuiești într-o zonă unde nu sunt cutremure, fie pentru că nu te-ai gândit că acoperișul ar putea conta în cazul unui cutremur.

Poate un acoperiş să te protejeze în cazul unui cutremur?

 

Case noi cu acoperișuri GERARD, construite în programul de renovare post-cutremur în Posočje, Slovenia

 

A fost un șoc real, la sfârșitul anului trecut, când știrile anunțau cutremurul din Croația. Cu țări vecine ca Slovenia, Italia și Ungaria, nimeni nu se aștepta la un cutremur în Croația. Și totuși, la 29 decembrie 2020 incredibilul s-a produs: un cutremur cu magnitudinea 6.4 a lovit Croația, la circa 50 de kilometri sud-est de capitala Zagreb și care a fost resimțit și în Ungaria, Serbia și chiar și în Italia. Cutremurul a zguduit clădiri, iar unda de șoc a afectat regiuni dincolo de granițele Croației, provocând pagube materiale importante.

 

Cum poate un acoperiș să-ți protejeze casa în cazul unui cutremur minor?

Dacă regiunea ta este lovită de un cutremur și, chiar dacă locuiești departe de epicentru, casa ta este zguduită, pereții afectați s-ar putea prăbuși sub povara unui acoperiș greu. De aceea, un acoperiș ușor te-ar putea proteja în cazul unui cutremur minor. Cum?

- Greutatea redusă este de importanță majoră: țiglele GERARD, din oțel rezistent la coroziune, sunt de 6 până la 10 ori mai ușoare decât acoperișurile grele din beton sau argilă. Pereții afectați de cutremur pot susține un acoperiș mai ușor, salvând vieți.

- Țiglele de acoperiș din oțel acționează ca o membrană întrepătrunsă care întărește structura clădirii. Fiecare țiglă acoperă aproximativ 0.5 m² și se întrepătrunde cu țiglele adiacente de sus, jos sau de fiecare parte. Țiglele sunt bătute în cuie pe o structură formată din scânduri de lemn, care sunt la rândul lor bătute în cuie pe grinzi.

- Țiglele de metal GERARD nu pot fi desprinse de scândurile de lemn în timpul unui cutremur, datorită sistemului de prindere în 8 puncte, care nu permite nici altor fragmente de materiale să cadă prin acoperiș sau în afara clădirii.

- Țiglele de acoperiș GERARD sunt instalate doar de către montatori specializați, care au fost instruiți în concordanță cu standardele GERARD pentru a asigura cea mai înaltă performanță a acoperișului.

 

Acoperișuri GERARD care au fost testate și a căror rezistență a fost dovedită în timpul unor cutremure reale

Cea mai frecventă cauză de accidente și pierderi de viață în timpul cutremurelor este reprezentată de mișcările de structură a clădirilor, uneori accentuate de către materiale grele de acoperiș, care se deplasează și care se prăbușesc din cauza structurii de susținere fragile. Acoperișurile GERARD cu greutate redusă s-au dovedit a fi sigure în cazul unor dezastre naturale de acest fel și există câteva cazuri documentate, de exemplu în cazul cutremurului de 6.8 pe scara Richter din Northridge, California în 1994 și în cazul celui de 7.2 pe scara Richter, din Kobe în 1995, când au fost salvate de la dezastru case și mai ales vieți. Cele mai puțin afectate acoperișuri au fost cele din oțel cu acoperire de piatră, precum cele GERARD. Casele cu acest tip de acoperiș nu au suferit pagube nici privind structura, nici acoperișul, chiar dacă se aflau în regiuni puternic afectate de seism, în care case cu acoperișuri tradiționale, grele, din argilă, au avut pagube importante. Acoperișurile ușoare reduc semnificativ presiunea exercitată asupra structurii clădirii, iar membrana din oțel ajută la consolidarea structurii, permițând casei să rămână în picioare și să susțină acoperișul, chiar și în cazul în care pereții sunt afectați.

În foarte multe cazuri de cutremur, greutatea acoperișului a fost un factor determinant atunci cînd structura clădirii s-a prăbușit.

Poate un acoperiş să te protejeze în cazul unui cutremur?

 

Clădiri avariate în Petrinja după cutremurul din Croația, 2020

 

Mai mult decât atât, guvernul sloven, prin Departamentul Tehnic de Stat (Državna tehnična pisarna) a stabilit că sistemele de acoperiș GERARD sunt cele mai potrivite pentru renovările de după cutremur. Acest departament a fost înființat doar pentru restaurările clădirilor demolate în urma cutremurului din 2004 din Slovenia (vezi fotografiile cu clădirile renovate după cutremur, pentru care au fost folosite acoperișuri noi GERARD). Nu în ultimul rând, în cazul construcțiilor noi, acoperișurile GERARD cu greutate redusă permit economii importante, datorită costurilor reduse cu structura și fundația.

Acoperișurile cu greutate redusă înseamnă costuri mai mici și îți pot salva și viața.