Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

Pentru renovarea acoperișului acestei mărețe clădiri, un proiect de anvergură, se impunea respectarea câtorva cerințe, în așa fel încât aceasta să poată continua să fie funcțională multe decenii de-acum înainte și să își păstreze valoarea pe măsura prestanței și a rolului său.

Fiind o clădire istorică, situată în munți, alegerea soluțiilor pentru acoperiș a venit cu o provocare: trebuia menținut stilul clasic și, în același timp, construcția trebuia să fie protejată împotriva mediului dur și a fenomenelor meteo extreme.

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

Pentru a îndeplini aceste două obiective esențiale, s-au definit patru cerințe obligatorii pentru noul acoperiș.

Iată care au fost cele 4 cerințe pentru înlocuirea cu succes și pe termen lung a acoperișului:

  1. Să fie ușor: Fiind o clădire veche și importantă, trebuia să se ia toate măsurile necesare pentru a întreține zidurile și pentru a le scuti de o greutate mare; prin urmare, s-au omis soluțiile tradiționale de acoperiș ceramic sau din beton.
  2. Să fie solid: Pentru a asigura protecție împotriva forțelor naturii, soliditatea și rezistența noului acoperiș la intemperiile vremii ocupa un loc important pe lista caracteristicilor vizate.
  1. Să fie trainic: Cu alte cuvinte, amploarea eșafodajelor de schelărie, a forței de muncă și a materialelor, precum și impactul lucrării asupra desfășurării activității instituției nu permitea o soluție pe termen scurt, care să dureze mai puțin de 50 de ani.
  2. Să fie frumos: Stilul maiestuos și dimensiunea impozantă meritau un acoperiș care să fie fidel moștenirii estetice atât de apreciate de personal și de vizitatori.

S-a constatat destul de curând că opțiunile de învelitori care îndeplinesc toate aceste 4 cerințe sunt destul de limitate.

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

Câștigătorul acestei extraordinare licitații pentru realizarea acoperișului

După studierea atentă a soluțiilor disponibile, câștigătorul licitației a fost un brand care nu este tocmai necunoscut în această regiune; dimpotrivă, sistemele de acoperiș GERARD sunt extrem de apreciate.

Producătorul de țigle din metal presat, ale cărui începuturi timide, dar revoluționare, se găsesc în Noua Zeelandă, confecționează țigle pentru acoperișuri ușoare, solide, trainice și estetice de peste 65 de ani. Societatea-mamă, RoofTG, membră a IKO - deschizătoare de drumuri și lider în industria globală a acoperișurilor și a materialelor asociate, comercializează produse în peste 150 de țări și a construit cea mai mare fabrică de țigle din metal presat în Belgia.

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

Cheia succesului acestui acoperiș versatil

Cum au reușit ei să le ofere experților în construcții și proprietarilor de case moderne acest bogat festin de calitate, fiabilitate și stil? Ingredientele secrete ale acoperișurilor GERARD sunt în număr de 3:

Oțelul rezistent: materia primă utilizată este un aliaj metalic special, care rezistă la coroziune

Instalarea unică: miezul metalic al țiglei, în combinație cu o tehnică de instalare rezistentă la furtuni, cu prindere în 8 puncte, conferă o rezistență de excepție.

Stratul natural de acoperire: în final, un strat de fragmente de piatră naturală este aplicat deasupra, pentru a crea un aspect atrăgător, asemănător acoperișului cu țigle ceramice

Nici nu este de mirare că, de la uraganele din Statele Unite, până la cutremurele de mică intensitate din Noua Zeelandă și furtunile cu grindină din Slovenia, acoperișurile GERARD au o prestație consecventă, fără tragedii, fără frământări, astfel că o zi cu o furtună de vară este la fel ca orice altă zi.

Spitalul care a făcut față nu doar furtunilor din munți, ci și unui război mondial

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Polonia funcționa ca Spital-Sanatoriu al Universității Jagiellone și a fost întemeiată înaintea Celui De-al Doilea Război Mondial pentru a trata peste 300 de copii. Clădirea a fost deschisă inițial în 1931, după o construcție care a durat 8 ani. Spitalul a fost finanțat prin donații oferite de persoane private, de stat, de primăriile din regiune și de instituțiile de asigurare de sănătate din întreaga țară. Între 1939 și 1945, aceasta a funcționat ca spital militar german. În prezent se numește Spitalul Clinic General nr. 2, Clinica de Ortopedie și Reabilitare pentru Copii și Tineret din Zakopane - făcând parte din Collegium Medicum al Universității Jagiellone.

Când spitalul necesită lucrări de reabilitare

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

După mai mult de jumătate de secol de eroism, la sfârșitul anilor ’90 a venit momentul pentru o reabilitare importantă a clădirii. Lucrarea de modernizare și de extindere a început în anul 2001, iar înlocuirea acoperișului a devenit principalul obiectiv în anul 2012. Autoritatea de Conservare a Monumentelor Istorice și-a dorit să restabilească aspectul inițial al clădirii, care avea țigle roșii din beton.

S-a anunțat licitația publică pentru refacerea acoperișului și, după câteva săptămâni de grele negocieri și de confruntări cu alte mărci concurente, s-a luat hotărârea de a alege profilul Heritage, în culoarea „roșu spaniol” de la GERARD.

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

Refacerea acoperișului a început în iulie 2012 și s-a încheiat în decembrie 2012. S-au înlocuit 3500 de metri pătrați de acoperiș, în plus față de modernizarea generală a fațadei.

Renovarea acoperişului unui spital istoric în inima munţilor

 

În prezent, spitalul întâmpină oamenii cu frumusețea sa inițială și oferă probabil cea mai uluitoare recomandare din Polonia în ceea ce privește sistemele de acoperișuri GERARD.