Vă sperie un calorifer zgomotos? Iată ce sunete constituie motive de îngrijorare în ceea ce priveşte sistemul dumneavoastră de încălzire
Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să fie tulburat în liniștea propriului cămin, confundând un calorifer zgomotos cu un potențial intrus. Și pentru că aproape a venit momentul să porniți încălzirea pentru lunile de iarnă, aceste sunete sunt și mai frecvent întâlnite. Dar ce anume cauzează un calorifer zgomotos? Ar trebui să vă faceți griji?
Un calorifer eficient este esențial pentru a vă încălzi casa în mod corespunzător, dar și pentru a economisi energie, așa că trebuie să vă asigurați că zgomotele nu sunt de rău augur. Cu ajutorul experților în încălzire, am diagnosticat diferitele sunete, astfel încât să puteți sta liniștit, încredințat de eficiența caloriferelor dumneavoastră și de faptul că nu există oaspeți nepoftiți în casă.
Ce cauzează un CALORIFEr zgomotos?
În unele cazuri, un calorifer zgomotos se datorează pur și simplu funcționării sistemului de încălzire; alteori, însă, poate fi un semn că trebuie să întrețineți caloriferul pentru ca acesta să funcționeze eficient.
„Din păcate, cu cât folosim mai mult caloriferele, cu atât mai multe probleme pot apărea. Cu cât sunt remediate mai repede aceste probleme, cu atât mai repede vă puteți readuce sistemul de încălzire în stare bună, iar funcționarea și repararea acestuia vor fi mai puțin costisitoare", spune Dominic Lees Bell, expert în sisteme de încălzire la OnlyRadiators.
„Uneori, caloriferele ne pot spune singure ce se întâmplă în interior, iar acest lucru poate fi sub forma unor pocnituri, gâlgâieli, a unui sunet de apă care curge și chiar a unor bubuituri. Fiecare dintre aceste zgomote poate sugera că se întâmplă ceva, însă aceste lucruri fie sunt ușor de reparat, fie nu sunt deloc motive de îngrijorare.”
1.) Un calorifer care pocnește
Iată unul dintre zgomotele cel mai frecvent întâlnite la calorifere. Iar vestea cea bună este că apariția sa este normală.
„Cel mai probabil, acest lucru este cauzat de dilatarea metalului în care pătrunde un jet de apă caldă. În mod similar, atunci când caloriferul se răcește, metalul se contractă pe măsură ce apa caldă se răcește", spune Dominic.
„Cel mai probabil, aceste pocnituri se aud la calorifer când porniți sau opriți căldura, iar acest lucru nu înseamnă că este pe punctul de a exploda, așa că nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește pocniturile caloriferului, decât dacă acestea persistă sau dacă sunetele se schimbă.”
2.) Un calorifer care gâlgâie
Așa cum se întâmplă și când ne chiorăie stomacul, un calorifer zgomotos care gâlgâie este cel mai probabil rezultatul aerului captat, care încearcă să iasă.
„De fapt, când se folosește apa caldă pentru a încălzi țevile caloriferului, se întâmplă uneori să pătrundă aer în apa respectivă, ceea ce determină formarea unor zone reci ale caloriferului, de obicei în partea lor inferioară”, spune Jess Steele, expert în tehnologia de încălzire la BestHeating.
„Procesul de aerisire a unui calorifer oferă cea mai simplă și comună soluție pentru un calorifer care gâlgâie. Este chiar recomandat să se realizeze aerisirea caloriferelor de acasă cel puțin o dată pe an, înaintea lunilor reci de iarnă, pentru a vă asigura că acestea sunt pregătite pentru a oferi rezultate bune atunci când aveți cea mai mare nevoie de ele.”
3.) Sunetul apei care curge
Sunetul apei care curge vă poate determina să vă întrebați dacă nu cumva ați lăsat din greșeală robinetul deschis, dar acesta nu este decât un alt sunet al caloriferului zgomotos, care nu constituie motiv de îngrijorare.
„Caloriferul dumneavoastră poate să scoată zgomote asemănătoare apei care curge sau picură, putând fi cauzate și de pungile de aer. Deși apa este folosită pentru a încălzi caloriferele, nu ar trebui să o auziți, așa că este posibil ca aerul blocat să împiedice apa să circule în mod corespunzător prin țevile caloriferului”, adaugă Dominic.
„Și această problemă poate fi rezolvată prin aerisirea caloriferului, asigurându-vă că eliminați tot aerul, lucru care permite un flux constant de apă în țevile caloriferului dumneavoastră”.
4.) Bubuituri
Posibil printre cele mai înspăimântătoare sunete produse de calorifer, bubuiturile sunt cele pe care chiar nu vă doriți să le auziți în casa dumneavoastră. Ele pot fi cauzate de o acumulare de calcar în sistemul de încălzire centrală, iar nu în calorifer în sine. Acest lucru se întâmplă deosebit de frecvent în zonele cu ape dure, cum ar fi sudul și estul Angliei.
Dominic recomandă rezolvarea acestui zgomot enervant prin „golirea caloriferului, pentru a elimina apa și aerul captat. Trebuie să vă asigurați că opriți boilerul și alimentarea cu gaz, închideți robinetul de admisie, așteptați până când se răcește caloriferul și deschideți din nou robinetul de golire. Ar trebui să iasă puțin lichid din calorifer, pe care îl puteți scurge într-un bol, iar în acest moment puteți închide robinetul și reporni totul.”
„Dacă bubuiturile persistă, este posibil să fie nevoie de o spălare temeinică a boilerului pentru a asigura îndepărtarea calcarului și a murdăriei. Acest lucru va reduce la minimum sunetele în viitor și va menține încălzirea cât mai eficientă.”
5.) Șuierături
Un calorifer zgomotos care șuieră este poate unul dintre cele mai puțin îngrijorătoare sunete, deoarece suntem ceva mai obișnuiți cu ceainicele care fac același zgomot. Șuieratul poate apărea atunci când aerul din interiorul caloriferului este încălzit și începe să se dilate și să se deplaseze prin țevi. Mișcarea aerului face ca țevile să vibreze, ceea ce creează un șuierat.
„Verificați dacă șuierăturile provin de la gurile de aerisire”, recomandă Dominic. „Dacă da, este posibil să fie nevoie să reglați supapele pentru a reduce fluxul de aer. Dacă zgomotul nu provine de la gurile de aerisire, este posibil să provină de la țevi. Verificați țevile pentru a vă asigura că sunt conectate corect și că nu există conexiuni slăbite.”
„În cele din urmă, verificați caloriferul în sine. Dacă șuieratul provine cu siguranță de la calorifer, acest lucru se poate datora unei acumulări de sedimente. Pentru a remedia acest lucru, puteți încerca să spălați caloriferul cu un amestec de apă și oțet”.
Întrebări frecvente
CUM SE AERISEȘTE UN CALORIFER
Pentru a remedia problema caloriferului zgomotos, recomandarea cea mai frecventă este aceea de a-l aerisi. Acest lucru ar trebui făcut anual, în special înainte de a porni din nou încălzirea, pentru a vă asigura că totul funcționează fără probleme.
„Trebuie să vă asigurați că opriți boilerul și alimentarea cu gaz, închideți robinetul de admisie și așteptați până când se răcește caloriferul”, spune Dominic.
„Apoi deschideți din nou supapa de golire. Ar trebui să iasă puțin lichid din calorifer, pe care îl puteți scurge într-un bol, iar în acest moment puteți închide robinetul și reporni totul.
Astfel vă veți asigura că aveți o casă caldă (și liniștită) în cel mai scurt timp...
Sursa articolului:
www.idealhome.co.uk