În general, în zonele de munte, natura nu este deloc blândă, iar clădirile trebuie protejate. Pentru a putea oferi un refugiu sigur pentru locuitori, o cabană de munte trebuie să facă față vânturilor puternice, furtunilor cu grindină, zăpezii abundente și chiar incendiilor distructive. Dar cum poți pregăti un viitor mai sigur pentru o cabană care a fost deja distrusă de mai multe ori de intemperii?
Legendarul adăpost sloven Mozirska koča se află pe versantul sudic al Boskovec, cel mai înalt vârf din Golte, Slovenia, cu o înălțime de 1.588 de metri. Turnul de observație din apropiere atrage vizitatori de toate vârstele datorită priveliștii uluitoare asupra împrejurimilor apropiate și îndepărtate. Dacă ai șansa să te bucuri de acest peisaj, vei avea impresia că te afli într-un basm. Din nefericire, acest vis al pasionaților de drumeții s-a dovedit a fi un coșmar încă din anul 1896, atunci când a fost construit. Incendiile s-au dovedit a fi inamicul principal de-a lungul secolelor, iar în 2021, a părut că soarta stațiunii alpine a fost decisă definitiv: Mozirska koča a ars din temelii.
S-a luat rapid decizia de a nu ceda în fața flăcărilor: cabana trebuia să supraviețuiască și să reziste.
Cum poți proiecta o cabană montană mai sigură pentru viitor după un trecut dezastruos?
Domeniul construcțiilor în lumea alpină poate fi o provocare, mai ales într-un parc peisagistic protejat, unde trebuie să te confrunți nu numai cu natura, ci și cu restricțiile autorităților.
Accesul limitat la complexul izolat a fost un alt lucru de rezolvat. Drumul forestier îngust care ducea până la locul respectiv permitea utilizarea doar a unor vehicule de anumite dimensiuni.
Nu au existat discuții aprofundate despre materialul potrivit pentru acoperișuri.
Pe lângă pericolul de incendiu și accesul limitat la șantierul de construcție, au existat, de asemenea, anumite cerințe pentru o construcție de durată. În plus, acoperișul trebuia să fie rezistent și la condițiile meteorologice dificile de la munte. Țiglele tradiționale, grele și fragile, din beton și argilă, nu mai sunt favorite din cauza limitărilor produselor și a logisticii dificile și, în consecință, a prețurilor. Astfel, selecția de acoperișuri adecvate a fost mult redusă. În cele din urmă, alegerea logică a fost un acoperiș metalic ușor cu acoperire din piatră naturală.
A fost ales sistemul de acoperiș GERARD din metal, acoperit cu piatră, fiind un brand cu o tradiție îndelungată pe piața globală și cea slovenă, care se mândrește cu
- o greutate redusă
- tehnologie rezistentă la furtună
- longevitate excepțională
- beneficiul estetic al acoperirii cu piatră
- 100% reciclabil.
Toate caracteristicile și avantajele unice ale acestui producător erau cunoscute și de către clienți, deoarece GERARD este marca dominantă de acoperișuri metalice în Golte și în zona extinsă.
Construcția acoperișului a fost planificată și, în cele din urmă, a fost realizată de un constructor de acoperișuri experimentat din Mozir, Slemenšek Jani. Experiența sa îndelungată în domeniul acoperișurilor în condițiile dificile ale Văii Savinja Superioare a fost decisivă pentru alegerea lui.
Împreună cu constructorul de acoperișuri, proiectanților li s-au prezentat mai multe combinații de culori și profile de țigle GERARD. În cele din urmă, profilul GERARD ALPINE în culoarea Charcoal s-a dovedit a fi cea mai potrivită alegere.
Acoperișul GERARD din metal acoperit cu piatră se ocupă acum de protecția împotriva furtunilor și a incendiilor.
Cabană rezistentă renăscută din cenușă
Pentru a fi în armonie cu arhitectura alpină, materialele naturale selectate, lemnul și piatra, sunt dominante și în noul aspect al cabanei. Design-ul ales a fost inspirat de fostele cabane Mozirska, după cum se poate vedea mai jos în fotografiile cu clădirea nouă și cu una dintre clădirile mai vechi. Elementele stilului alpin clasic pot fi recunoscute cu ușurință după materialele folosite, acoperișul înclinat, veranda cu balustradă din lemn, dispunerea și dimensiunea ferestrelor și obloanele din lemn.
Mozirska astăzi
Mozirska în 1953
Noile caracteristici contemporane ale actualei cabane Mozirska constă în faptul că ea este acum accesibilă și pentru persoanele cu dizabilități, funcționează cu consum redus de energie și, în același timp, reflectă aspectul caracteristic al cabanelor montane. Noua Mozirska koča este ignifugată, desigur, respectând toate orientările și restricțiile pentru construcția unor astfel de facilități publice.
De la a fi la un pas de distrugere la a deveni un simbol al rezistenței, această cabană de munte se ridică din nou în picioare, gata să întâmpine vizitatorii cu farmecul său proaspăt renovat. Fii martor al triumfului perseverenței, în timp ce acest refugiu se ridică din cenușă, invitându-i pe aventurieri să îi exploreze frumusețea reînnoită și poveștile de rezistență. Pășește înăuntru și descoperă un sanctuar renăscut, unde ecourile trecutului se intercalează cu promisiunea unor noi începuturi.
Noi, cei de la GERARD, ne mândrim și sărbătorim rezistența acestui retreat montan și spiritul durabil care îl face să prospere. Haide și tu alături de noi!
Autorul articolului:
Boštjan Godnik,
Reprezentant GERARD